Blijf op de hoogte

Hersenletsel

Beluister hier de podcastserie over Hersenletsel!

1. Podcast cognitieve problematiek bij hersenletsel en hersenletsel na Covid-19

Nadat de diagnose hersenletsel is gesteld kunnen patiënten problemen ervaren op cognitief gebied (denk aan geheugen problematiek, en moeite met aandacht en concentratie). Dit wordt bemoeilijkt doordat patiënten met hersenbeschadiging moeite hebben om inzicht in hun eigen beperkingen te krijgen. Hierdoor kan de revalidatie moeizaam verlopen. Daarom dient deze patiëntengroep goed begrepen en begeleid te worden.

In deze podcast spreken bestuurder en revalidatiearts bij Merem medisch revalidatie Paulien Goossens en adviseur citizen science bij de Hartstichting Liesbeth van der Wal over de zichtbare en onzichtbare cognitieve gevolgen die patiënten met zowel aangeboren- als niet aangeboren hersenletsel ervaren.

Kwaliteit van leven

Hersenletsel heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Patiënten beseffen dat hun leven niet meer is hoe het was. Dingen zoals alledaagse klusjes zijn niet meer zo vanzelfsprekend of patiënten ervaren teveel prikkels in bepaalde situaties zoals bij het bijwonen van een feestje.

Covid-19 en hersenletsel

Er zijn verbanden tussen hersenletsel en Covid-19. Er lopen nog steeds onderzoeken naar neurologische klachten na een Covid-19 besmetting. Gelukkig wordt hier steeds sneller meer over bekend . Liesbeth en Paulien vertellen in de podcast wat er momenteel wel bekend is over het verband tussen COVID en hersenletsel en wat nog niet.  


2. Podcast over re-integreren op de werkvloer na hersenletsel


3. Podcast over chronisch hersenletsel met professor Carolien van Heugten

Vele symptomen van chronisch hersenletsel zijn onzichtbaar. Hierdoor duurt het vaak lang voordat patiënten met chronisch hersenletsel gediagnosticeerd worden wat een zware impact kan hebben op de kwaliteit van leven. In deze podcast gaat Maarten le Fevre in gesprek met Professor Carolien van Heugten van de Universiteit Maastricht over het belang van het tijdig erkennen en herkennen van symptomen bij chronisch hersenletsel.

Aspecifieke klachten

Klachten bij chronisch hersenletsel zoals slecht slapen, irritaties of zich niet kunnen focussen op werk worden vaak door de huisarts als vaag ondervonden. Dit is voor een patiënt behoorlijk naar om te horen. Daarom worden dit soort klachten aspecifiek genoemd. In deze podcast legt professor van Heugten uit hoe de link tussen aspecifieke klachten en de diagnose chronisch hersenletsel beter gemaakt kan worden.

Casemanager

Voor een patiënt met hersenletsel is het van belang dat er een casemanager actief is. Deze rol kan door verschillende personen binnen de zorg ingevuld worden. Dit is van belang omdat de huisarts hier niet altijd tijd voor heeft. In deze podcast legt Carolien uit waarom deze casemanager zo handig is voor een patiënt met chronisch hersenletsel en op welke manier dit aspect de kwaliteit van leven nu beïnvloed.


Kijk voor meer informatie op website van De Hersenstichting

1. Podcast cognitieve problematiek bij hersenletsel en hersenletsel na Covid-19

[audio mp3="https://www.mijngezondheidsgids.nl/wp-content/uploads/2022/05/HS-Podcast-1-V4.mp3"][/audio]

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.