Blijf op de hoogte

Het vervullen van een kinderwens

Voor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen en biedt weinig mogelijkheden voor mensen die buiten de ivf-standaardparameters vallen”, stelt Inge Kormelink, CEO van de Spaanse fertiliteitskliniek TAMBRE. Samen met ivf-patiënt Patricia Klaassen licht ze de uitdagingen toe en pleit ze voor eerdere screening, het toepassen van bewezen technologieën en aandacht voor ieder als individu.

Wanneer is het verstandig om medische hulp in te schakelen bij het zwanger worden?

Kormelink: “Als het na een jaar niet lukt is dat normaliter een indicatie om naar de gynaecoloog te gaan. Echter, huidige maatschappelijke factoren zoals studie en carrière leiden ertoe dat steeds meer mensen later beginnen aan hun kinderwens. Waar de gemiddelde leeftijd 40 jaar geleden op 24 jaar lag, ligt dat al op bijna 30 jaar. Helaas gaat de kwaliteit van de eicellen drastisch omlaag bij het ouder worden. Ben je dus 37 of 38, dan zou ik adviseren al eerder aan de bel trekken bij een onvervulde kinderwens. Ook als je 30 bent en die wens (nog) niet hebt, is het altijd goed om een fertiliteitscheck te laten doen of zelfs eicellen te laten invriezen. Dan weet je dat ze er zijn, mocht je ze nodig hebben.”

Klaassen: “Het zou heel goed zijn als mensen zich eerder bewust zijn van hun vruchtbaarheid. Waarom sturen we niet iedereen van 25 een uitnodiging voor een vrijwillig fertiliteitsonderzoek? Dan weet je voor de rest van je leven waar je aan toe bent.”

Welke uitdagingen ervaren mensen tijdens een vruchtbaarheidstraject?

Kormelink: “De Nederlandse zorg is heel goed, maar artsen zijn veelal gebonden aan standaardprocedures. Prima, maar als het om complexere zaken gaat dan val je al snel buiten de boot. Heb je een afwijkend tijdsvenster, innestelingsproblemen, herhaalde miskramen of een genetische afwijking, dan zijn de mogelijkheden in Nederland beperkter dan bijvoorbeeld in Spanje. Men richt zich in Nederland vooral op de standaard ivf-patiënt.”

Klaassen: “Ik heb acht vroege miskramen gehad. Bij een van mijn Nederlandse artsen was het heel moeilijk om meer informatie te verkrijgen over de eventuele oorzaak. Toen ik beleef doorvragen naar extra onderzoeken werd mijn dossier zelfs gesloten. Natuurlijk zijn er ook doortastende artsen die er alles aan doen om je te helpen, daar kwam ik via een second opinion bij terecht.”

Ivf is steeds beter bespreekbaar. Krijgen wensouders nog te maken met vooroordelen?

Kormelink: “Er bestaat nog wel wat onwetendheid waardoor mensen een oordeel klaar hebben, met name over een traject in het buitenland. Men denkt daarbij al gauw aan vrouwen van 50. De gemiddelde leeftijd van onze ivf-cliënten ligt echter op 37.4 jaar en voor eiceldonatie op 41.4 jaar.”

Heeft u advies voor mensen die behandeling in het buitenland als een stap te ver ervaren?

Klaassen: “In Spanje kan ik informatie krijgen die hier niet beschikbaar was. Ze onderzoeken je huidige situatie tot in detail en kijken direct naar je medische voorgeschiedenis, zelfs naar die van je ouders en grootouders.”

Kormelink: “Ik heb zelf ervaring met ivf in Nederland en in Spanje, zowel als professional als patiënt. Het voelt wellicht als een grote stap, maar het feit dat alles in het Nederlands kan, maakt het heel toegankelijk. Daarnaast is TAMBRE met 40 jaar ervaring een absolute koploper in fertiliteitsbehandelingen. Wij kunnen de nieuwste technologieën inzetten en doen dat met aandacht voor iedere individuele client. Met het hele team werken we vol betrokkenheid aan het vervullen van iemands kinderwens.”

Foto: links, Patricia Klaassen en rechts, Inge Kormelink

Meer informatie?
www.clinicatambre.nl

Gerelateerde artikelen

De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…

De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…

Een onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…

Zwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…

Stellen met vruchtbaarheidsproblemen waarbij de man lijdt onder een zware depressie, hebben zo’n 60% minder kans op conceptie of een kind dat levend geboren wordt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.