Naar schatting zijn er in Nederland 23.100 mensen met hiv. Na de enorme aandacht in de media voor het onderwerp in de jaren 80 en 90, is het steeds meer onderbelicht geraakt. Terwijl het juist belangrijk is goed geïnformeerd te zijn om verspreiding van het virus te voorkomen.

Ken je status

Hiv wordt niet verspreid door degenen die hun status kennen, want die onderdrukken het virus. Daarentegen wordt het verspreid door mensen die niet weten dat zij hiv hebben. Voor hun kan het een te hoge persoonlijke of financiële drempel zijn om te weten of ze het virus bij zich dragen. Daarbij wordt het snel over het hoofd gezien als mogelijke oorzaak van klachten. Jaarlijks overlijden zo’n 30 mensen aan de gevolgen van aids in Nederland.

“Het is daarom van belang dat zowel artsen, als patiënten hiv-symptomen zoals: koorts, moeheid, huiduitslag, spier- of gewrichtspijn, keelontsteking en gezwollen lymfeklieren herkennen. Het zijn vrij atypische symptomen, maar als je zelf bijvoorbeeld de link kunt leggen met onbeschermde seks die je hebt gehad, helpt dit enorm in het diagnoseproces”, vertelt Pieter Brokx, sinds 2013 directeur van de Hiv Vereniging.

Hiv nog altijd confronterend

Hiv kan mensen wel beperken. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn bepaalde verzekeringen af te sluiten of naar bepaalde landen te reizen. “Het grootste probleem in het dagelijks leven is toch wel het stigma waarmee men keer op keer geconfronteerd worden. Het is schokkend hoe ouderwets de gedachten hierover zijn. Op dat terrein is nog te veel te winnen. In die zin is het anders dan vertellen dat je kanker hebt, omdat de diagnose hiv vaak samengaat met schaamte, seks en verouderde kennis bij het publiek.”

Oud worden

Om gezond oud te worden met hiv geldt eigenlijk hetzelfde als voor iedereen: “Bewegen, gezond eten, voldoende ontspanning en niet roken zijn heel belangrijk. Uiteraard in combinatie met het consequent innemen van de medicatie.”.

Voor meer informatie ga je naar:
www.hivvereniging.nl