Blijf op de hoogte

Hiv: vooruitgang en uitdagingen in 2018

Hiv kent meerdere gezichten. Aan de ene kant is het virus tegenwoordig zo goed te behandelen, dat iemand er rustig oud mee kan worden. Aan de andere kant overleden er in 2016 volgens de meest recente cijfers van UNAIDS wereldwijd een miljoen mensen aan de gevolgen ervan. Ook in Nederland overlijden er jaarlijks naar schatting nog honderd mensen aan hiv, ondanks het feit dat goede zorg beschikbaar is. Er zijn al grote stappen gemaakt, maar valt ook nog veel winst te behalen, stellen Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen Vaccines, en Anne Sinke, medical therapeutic area lead infectieziekten bij Janssen Benelux.

Hoe ziet een leven met hiv eruit in 2018?

Sinke: “Met de juiste medicatie hoeft een leven met hiv tegenwoordig niet veel anders te zijn dan een leven zonder hiv. Wanneer iemand succesvol onder behandeling staat en zijn of haar medicatie trouw inneemt, wordt het virus zodanig onderdrukt, dat het niet meer meetbaar aanwezig is in het bloed. Wanneer dit langer dan zes maanden het geval is, betekent dat ook dat iemand het hiv-virus niet kan overdragen. In andere woorden: niet meetbaar staat gelijk aan niet overdraagbaar, ofwel n=n. Iemand ervaart dus geen symptomen en hoeft zich ook geen zorgen te maken over het overdragen van het virus.”

Bij mensen die succesvol behandeld worden, gedraagt hiv zich dus als een chronische, niet-overdraagbare aandoening?

Sinke: “Dat klopt. Dit is enorme vooruitgang voor mensen die leven met hiv. Wel is het belangrijk dat deze kennis ook binnen de maatschappij meer verspreid wordt, omdat dit kan helpen het stigma rondom de ziekte te verminderen. Daarnaast is het van belang dat men zich bewust blijft van het feit dat er wereldwijd miljoenen mensen zijn die geen of beperkte toegang hebben tot de juiste behandeling. Voor hen is hiv nog steeds een levensbedreigende en overdraagbare ziekte.”

Stel dat wel iedereen toegang heeft tot een succesvolle behandeling. Wat is dan de volgende uitdaging?

Sinke: “Dankzij de goede behandelmogelijkheden leven mensen steeds langer met hiv. Volgens het HIV Monitoring Report 2017 zijn 11.881 van de naar schatting 23.000 hiv-patiënten in Nederland boven de 45 jaar oud. Ze krijgen dan ook te maken met verschillende ouderdomsziekten naast hun hiv. Dit kan een extra impact hebben. Dat is nog een uitdaging voor de toekomst.”

Hanneke Schuitemaker

Welke rol spelen jullie bij het terugdringen van hiv?

Sinke: “De afgelopen twaalf jaar heeft Janssen acht hiv medicijnen geïntroduceerd. Dankzij het klinische profiel vormen deze medicijnen ook een belangrijk onderdeel van diverse vereenvoudigde single-tablet regimens voor behandeling van hiv: pillen met meerdere werkzame stoffen die je één keer per dag inneemt.”

Schuitemaker: “Daarnaast zijn wij bij Janssen samen met onze internationale partners gestart met een studie met een preventief hiv-vaccin. Het is de bedoeling dat hier 2,600 vrouwen in Sub-Sahara Afrika aan zullen deelnemen. Samen met de voortgaande toepassing van bestaande hiv-preventie en behandelmethoden, zou de ontwikkeling en invoering van een veilig en effectief preventief vaccin een einde kunnen maken aan de hiv/aids pandemie. Het vinden van een vaccin is al jaren een enorme wetenschappelijke uitdagingen gebleken, maar op dit moment zijn we positief en hebben we hoop dat we dit kunnen bereiken. Ook in Nederland zou dit een oplossing kunnen zijn om de naar schatting negenhonderd nieuwe infecties per jaar terug te dringen.”

Meer informatie?
www.janssen.com

Gerelateerde artikelen
Leven met HIV
Overleven met hiv

“Ik dacht dat ik de dertig niet zou halen. Toen geen veertig, vijftig en nu zit ik hier en zeg ik: de 120 haal ik niet. Ja, je wilt ook…

“We willen zo snel mogelijk met mensen in contact komen na de diagnose om ze te begeleiden met hun aandoening”, vertelt Sieds Wildenbeest, verpleegkundig specialist hiv in het Haaglanden Medisch…

Tegenwoordig is leven met hiv een stuk gemakkelijker dan in de jaren 80 en 90. Als je snel begint met behandelen, wordt onomkeerbare lichamelijke schade voorkomen. Behandelen met hiv-remmers maakt…

“Van de mensen met hiv die in Nederland onder behandeling zijn, is bij 95 procent het virus volledig onderdrukt”, vertelt Pieter Brokx, sinds 2013 directeur van de Hiv Vereniging. Sinds…

Leven met HIV
Hiv onderbelicht

Naar schatting zijn er in Nederland 23.100 mensen met hiv. Na de enorme aandacht in de media voor het onderwerp in de jaren 80 en 90, is het steeds meer…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.