Blijf op de hoogte

Hoe is het gesteld met de voedselzekerheid onder ouderen?

Niet iedereen is verzekerd van voldoende en gezonde voeding (voedselzekerheid). Dit kan komen door armoede, sociale isolatie en andere factoren die te maken hebben met sociale zekerheid. Uit recente onderzoeksresultaten blijkt dat voedselzekerheid onder ouderen een serieus probleem vormt. Het team van Kaiser Permanente Institute for Health Research kwam tot deze conclusie na onderzoek onder meer dan 50.000 Amerikanen.

De belangrijkste conclusie is dat zo’n 6% aangeeft niet altijd over voldoende inkomen te beschikken om noodzakelijke voedingsmiddelen te kopen. Een overzicht van het volledige resultaat:

Voedselzekerheid in z’n algemeen

  • Ouderen van 85 jaar of ouder waren het minst bezorgd (4,8%)
  • Bij ouderen tussen 75 en 84 jaar was de bezorgdheid het hoogst (6,2%)
  • Meer dan 25% van de mensen die overheidssteun ontvangen, gaven aan onzeker te zijn over de beschikking tot voldoende en gezonde voeding

Wie houdt voedselzekerheid het meeste bezig?

  • Vrouwen
  • Alleenstaanden
  • Mensen met hoge bloeddruk, diabetes of depressieve klachten
  • Mensen die eerder een ziekenhuisopname hebben gehad
  • Bewoners van een verzorgingshuis

Meer dan 10% van de onderzochten met zorgen over voedselzekerheid had ook:

  • Een lagere kwaliteit van leven of verkeerde in een algehele slechtere gezondheid
  • Mond- en gebitsproblemen
  • Moeite met persoonlijke verzorging
  • Geen sociale kring om hulp te vragen

Het is volgens de onderzoekers belangrijk om dit probleem serieus te nemen en te kijken op welke manier ouderen gesignaleerd kunnen worden. Door samenwerking tussen verschillende (gezondheid)instanties kan hun situatie dan worden verbeterd.

De resultaten uit de studie zijn gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.