Bij de diagnose etalagebenen krijg je meestal medicijnen voorgeschreven. Maar hoe werkt die medicatie precies? Dokter Nasseri volgde als huisarts een extra opleiding in hart- en vaatziekten en weet dus precies hoe het zit.

 “Het probleem bij etalagebenen is een vernauwde slagader (bloedvat) in het been,” legt dokter Nasseri uit. “Stoppen met roken in het geval dat je rookt en starten met looptraining helpen je andere bloedvaten gezond te houden. Medicijnen ondersteunen om het risico op verdere bloedvatvernauwing te verkleinen. Besef dus dat medicijnen alleen etalagebenen niet genezen. Ook bij het gebruik van medicatie blijft het heel erg belangrijk om gezonder te gaan leven.

Drie soorten medicijnen

Dokter Nasseri: “Er zijn drie soorten geneesmiddelen die de dokter kan voorschrijven als je etalagebenen hebt. Dat zijn medicijnen die je voor de rest van je leven moet blijven slikken. De eerste is een bloedverdunner. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloed minder snel stolt, waardoor het makkelijker door de vernauwde bloedvaten stroomt. Daarnaast heb je statines; medicijnen die je cholesterol helpen te verlagen. Een lager cholesterol zorgt ervoor dat er minder vet binnenin de bloedvaten blijft plakken en remt tegelijk de groei van bestaande bloedvatvernauwingen. Mocht je een te hoge bloeddruk hebben, dan zal de arts je ook bloeddrukverlagers voorschrijven. Dat medicijn zorgt er soms ook voor dat de wand van je bloedvaten wat flexibeler wordt.”

Blijf gezond

“Wees je ervan bewust dat de medicijnen niet de bestaande beschadigingen aan de bloedvaten genezen,” drukt dokter Nasseri patiënten altijd op het hart. “Daarom is het zo belangrijk om naast die medicatie een gezonde leefstijl te blijven volhouden. Dat is namelijk de enige manier om je bloedvaten gezond te houden. Want als je die sigaretten toch niet kunt laten liggen, de bank je beste vriend is en je voeding ongezond blijft, is het een kwestie van tijd voor je méér gezondheidsproblemen krijgt. Je etalagebenen komen terug, of erger, je kunt een hartinfarct of beroerte krijgen.”

Meld bijwerkingen!

“Slik je andere medicijnen waar je behandelend huisarts wellicht niet van op de hoogte is, of heb je last van bijwerkingen?” besluit dokter Nasseri, “Bespreek dit dan zeker met je huisarts. Een geneesmiddel voor een andere aandoening kan soms de medicijnen tegenwerken die je voor je bloedvaten slikt. En als je nieuwe vervelende klachten krijgt door de nieuwe medicijnen, kan de huisarts je meestal een ander middel voorschrijven dat wellicht beter bij jou past.”

 

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0319-1