Blijf op de hoogte

Hoe werken de medicijnen tegen etalagebenen?

Bij de diagnose etalagebenen krijg je meestal medicijnen voorgeschreven. Maar hoe werkt die medicatie precies? Dokter Nasseri volgde als huisarts een extra opleiding in hart- en vaatziekten en weet dus precies hoe het zit.

 “Het probleem bij etalagebenen is een vernauwde slagader (bloedvat) in het been,” legt dokter Nasseri uit. “Stoppen met roken in het geval dat je rookt en starten met looptraining helpen je andere bloedvaten gezond te houden. Medicijnen ondersteunen om het risico op verdere bloedvatvernauwing te verkleinen. Besef dus dat medicijnen alleen etalagebenen niet genezen. Ook bij het gebruik van medicatie blijft het heel erg belangrijk om gezonder te gaan leven.

Drie soorten medicijnen

Dokter Nasseri: “Er zijn drie soorten geneesmiddelen die de dokter kan voorschrijven als je etalagebenen hebt. Dat zijn medicijnen die je voor de rest van je leven moet blijven slikken. De eerste is een bloedverdunner. Dit medicijn zorgt ervoor dat je bloed minder snel stolt, waardoor het makkelijker door de vernauwde bloedvaten stroomt. Daarnaast heb je statines; medicijnen die je cholesterol helpen te verlagen. Een lager cholesterol zorgt ervoor dat er minder vet binnenin de bloedvaten blijft plakken en remt tegelijk de groei van bestaande bloedvatvernauwingen. Mocht je een te hoge bloeddruk hebben, dan zal de arts je ook bloeddrukverlagers voorschrijven. Dat medicijn zorgt er soms ook voor dat de wand van je bloedvaten wat flexibeler wordt.”

Blijf gezond

“Wees je ervan bewust dat de medicijnen niet de bestaande beschadigingen aan de bloedvaten genezen,” drukt dokter Nasseri patiënten altijd op het hart. “Daarom is het zo belangrijk om naast die medicatie een gezonde leefstijl te blijven volhouden. Dat is namelijk de enige manier om je bloedvaten gezond te houden. Want als je die sigaretten toch niet kunt laten liggen, de bank je beste vriend is en je voeding ongezond blijft, is het een kwestie van tijd voor je méér gezondheidsproblemen krijgt. Je etalagebenen komen terug, of erger, je kunt een hartinfarct of beroerte krijgen.”

Meld bijwerkingen!

“Slik je andere medicijnen waar je behandelend huisarts wellicht niet van op de hoogte is, of heb je last van bijwerkingen?” besluit dokter Nasseri, “Bespreek dit dan zeker met je huisarts. Een geneesmiddel voor een andere aandoening kan soms de medicijnen tegenwerken die je voor je bloedvaten slikt. En als je nieuwe vervelende klachten krijgt door de nieuwe medicijnen, kan de huisarts je meestal een ander middel voorschrijven dat wellicht beter bij jou past.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0319-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.