Blijf op de hoogte

Hoogmoed komt niet voor de val

“Hoogmoed komt voor de val”, zo luidt het bekende spreekwoord. Maar is dit ook daadwerkelijk de waarheid? Onderzoekers van de universiteiten van Stirling en Aberdeen zochten het uit.

Vallen bij ouderen

Vallen komt geregeld voor, met name bij ouderen. Mogelijke oorzaken zijn medicijnen, visuele beperkingen en een sedentaire levensstijl. Maar ook psychologische factoren, zoals angst en depressie, kunnen een rol spelen.

De wetenschappers wilden bekijken of gevoelens van hoogmoed het risico op een val beïnvloeden.

Meer dan 6.400 zestigplussers

Voor hun studie analyseerde het team gegevens afkomstig van the English Longitudinal Study of Ageing. Deze omvatte informatie van dan 6.400 zestigplussers, waarvan bijna 5.000 beschikbaar waren voor een vervolgonderzoek.

De wetenschappers vroegen de senioren om hun gevoelens van hoogmoed in de dertig dagen voor de studie aan te geven. Ook deden zij verslag van hun ‘val-geschiedenis’ van de afgelopen twee jaar.

Uiteindelijk bleek 25,9 procent van de senioren zich zeer hoogmoedig te voelen. 32,6 procent voelde zich bovengemiddeld trots, 24,3 procent gemiddeld en 12 procent een beetje. Ten slotte bleek 5 procent zich nauwelijks hoogmoedig te voelen.

Hoogmoed verlaagt valrisico

De wetenschappers zagen dat de mensen die zich hoogmoediger voelden minder geneigd waren om te vallen in vergelijking met degenen die minder trots waren. Gevoelens van hoogmoedigheid in de twee jaar voor de vervolgstudie bleken het risico om te vallen met 19 procent te verlagen. Het resultaat was onafhankelijk van leeftijd, geslacht of val-geschiedenis.

Spreekwoord niet juist

Het team concludeert dan ook dat het spreekwoord “hoogmoed komt voor de val” niet klopt. Een trots gevoel kan daarentegen een beschermende werking hebben en een mogelijke val bij senioren voorkomen. Toekomstige studies zouden gericht moeten worden op de verklaring hiervan.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.