Oudere vrouwen die nog regelmatig huishoudelijke taken doen, hebben meer kans om langer te blijven leven. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in the Journal of the American Geriatrics Society.

Lichte werkzaamheden, lager sterfterisico

Voor hun studie volgden de wetenschappers 4,5 jaar lang meer dan 6.300 vrouwen tussen de 63 en 99 jaar. Allen droegen ze snelheidsmeters waarmee hun fysieke activiteit constant kon worden bijgehouden.

Uiteindelijk ontdekte het team dat ook lichte werkzaamheden gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen. Dagelijks 30 minuten aan lichte fysieke activiteit verlaagde het risico om vervroeg te overlijden met 12 procent. Daarnaast bleek elke 30 minuten van gemiddelde fysieke activiteit samen te gaan met een 39 procent lager sterfterisico.

De resultaten golden voor alle vrouwen en waren onafhankelijk van etnische achtergrond, gewicht en leeftijd.

Huishoudelijke taken net zo effectief

De wetenschappers concluderen dan ook dat lichte en gemiddelde activiteiten haast net zo effectief kunnen zijn bij het voorkomen van chronische ziekten als intensieve activiteiten. Hieronder vallen onder andere het wandelen naar de brievenbus, vouwen van kleding en het schoonmaken van het huis.

Ze stellen dat lichte activiteit beter is dan helemaal geen activiteit. En daarbij geldt: hoe meer beweging, hoe groter de gezondheidseffecten.