Blijf op de hoogte

“Ik doe veel dingen die ik leuk vind, ook mét Tietze”

Het syndroom van Tietze is een soort reuma waarbij het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk en opgezwollen is. Elke (23) begon hier een paar maanden geleden last van te krijgen.

Wat waren je klachten?

“Mijn klachten begonnen met stekende pijn op mijn borst. Deze zat in het midden van mijn borstkas en trok door naar de linkerkant. In eerste instantie was ik bang dat er misschien iets met mijn hart was, maar dat kon toch niet op je 23e? Dus ik probeerde de klachten te negeren. Toen de pijn na weken nog niet minder was, besloot ik toch naar de huisarts te gaan, al was het maar om mezelf gerust te stellen.”

Hoe werd de diagnose gesteld?

“De huisarts hoorde mijn verhaal aan en heeft direct naar mijn longen en mijn hart geluisterd. Gelukkig kon ze me vertellen dat mijn hartslag veel te gezond was om de klachten te kunnen verklaren. Tijdens het lichamelijk onderzoek drukte ze op het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen.

Direct werd de pijn getriggerd en de huisarts vertelde me dat het een ontsteking was, waarbij ze voorzichtig ook Tietze noemde. Met het advies om pijnstillers te slikken werd ik weer naar huis gestuurd. Helaas ging daarmee de pijn niet weg. Twee weken later had ik niet alleen pijn op mijn borst, maar nu ook nog pijn aan mijn maag als reactie op de pijnstillers.

Wederom ben ik naar de huisarts gegaan. Deze keer durfde ze vol overtuiging te zeggen dat ik het syndroom van Tietze had.”

Welke behandelingen heb je gehad?

“De huisarts schreef me ontstekingsremmers voor met het advies die drie keer per dag te slikken. Helaas zijn de pijnklachten op mijn borst nooit volledig verdwenen, maar de medicijnen helpen wel om de ergste pijn te onderdrukken. Naast het gebruik van medicijnen, werd mij behandeling door een fysiotherapeut aangeraden. Omdat ik alleen mijn eigen fysiotherapeut vertrouw, vroeg ik hem direct of hij mij kon helpen met mijn klachten. Hij gaf eerlijk toe dat hij niet vaak patiënten met Tietze zag en het lastig vond om een behandelplan op te stellen.

Toch zijn we samen aan de slag gegaan en hebben we gekeken op welke methode mijn lichaam het best reageerde. Voor mij was dat mobilisatie van de gewrichten in de thorax en het aanleggen van tape. In het begin ging ik iedere week naar de fysio. Tegenwoordig maak ik alleen nog een afspraak als ik merk dat mijn pijnklachten weer erger worden. Meestal kan ik er na zo’n afspraak weer een week of vier tegenaan zonder al teveel last.”

Hoe ziet je kwaliteit van leven er nu uit?

“Gelukkig kan ik nog heel veel dingen doen die ik leuk vind, ook mét het syndroom van Tietze. De grootste beperking heb ik ondervonden bij het sporten. Ik ging altijd graag hardlopen, maar na het ontstaan van mijn klachten dreunde bij iedere stap die ik zette de pijn door mijn borstkas.

Daardoor ben ik een tijdje zoekende geweest naar een sport, en zag ik vooral wat ik allemaal niet meer kon. Tot een paar weken geleden! Ik had het er met familie over dat ik er zo van baalde dat mijn vriend hele stukken kon hardlopen, en dat ik als ik mee wilde alleen maar op de fiets achter hem aan kon sukkelen. Zij kwamen met de suggestie om met hem mee te gaan skeeleren.

Dus voor vijf euro heb ik een afgetrapt, maar functionerend paar skeelers op de kop getikt en op een zondagmorgen trok ik ze met wat tegenzin toch maar aan. De eerste keer vond ik het heel eng om te doen en was ik bang dat het skeeleren de pijn zou triggeren. Maar wat was het heerlijk om in de zon over de weg heen te sjezen, en mijn vriend (die aan het hardlopen was) het nakijken te geven. Nu durf ik iedere dag een stukje sneller en een stukje verder. Als ik thuis kom na het sporten neem ik lekker een warme douche en pak ik een half uurtje rust. Daarna voel ik me altijd onwijs trots op mezelf!”

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Naast het sporten, ben ik momenteel aan het afstuderen. Dit brengt de nodige stress met zich mee, en ik merk dat die stress zorgt voor meer klachten. Gelukkig kan ik veel vanuit huis studeren, waardoor ik de mogelijkheid heb om tussendoor een half uurtje te gaan liggen als het niet goed gaat.

Na mijn afstuderen ga ik heel graag meteen aan het werk, maar daar maak ik me ook wel wat zorgen over. Wat als ik op het werk heel veel pijn krijg? Zouden ze het raar vinden als ik een half uurtje ergens ga liggen tussendoor? Zullen de stress en de druk zorgen voor meer klachten? Omdat ik het antwoord op deze vragen toch niet van tevoren kan voorspellen, heb ik me maar voorgenomen om de uitdaging gewoon aan te gaan!”

Wat wil je lotgenoten adviseren?

“Dat is ook het motto dat ik uit wil dragen. Door van tevoren bang te zijn voor klachten die misschien gaan komen, is de kans groter dat je ook daadwerkelijk klachten krijgt. Wanneer je angstig bent dan trek je ongemerkt snel je schouders op, waardoor de gewrichten in de borstkas worden getriggerd. Daarom kun je het beste zonder verwachtingen ergens instappen.

Als ik een leuke dag heb, bijvoorbeeld omdat ik naar het strand ga of omdat ik gezellig met vriendinnen ben, dan heb ik qua Tietze klachten ook een goeie dag. Dat komt doordat ik mijn gedachten over pijn dan geen aandacht gun. Als de pijn op komt zetten, dan merk ik dat op en dan besef ik me heel snel dat die pijn wel vervelend, maar helemaal niet erg is. Er kan namelijk niks kapot in je lichaam bij het syndroom van Tietze. Mijn advies is dus vooral om je niet gek te laten maken, en die pijn gewoon in je borstkas te laten in plaats van de hele dag in je hoofd.”

Gerelateerde artikelen

Mischa heeft een drukke baan en is een actief sporter. Hij bedrijft op topniveau het handbiken en heeft hiervoor in 2016 een wereldbeker in de wacht gesleept. Dat sportieve heeft…

Bestempel jij jezelf als zeer actief? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Onderzoekers veronderstellen namelijk dat intensieve beweging mogelijk is verbonden aan een hoger risico op Amyotrofische Laterale…

Patiënten met ALS die nog in staat zijn om te lopen blijken al in een vroeg stadium van de ziekte participatiebeperkingen te ervaren. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Annerieke van…

Het was al bekend dat patiënten die het eiwit dystrofine missen de ernstige ziekte Duchenne spierdystrofie ontwikkelen. Maar nu is gebleken dat een tekort waarschijnlijk ook tot leer- en gedragsproblemen…

Bij ongeveer een derde van de patiënten met dunnevezelneuropathie (DVN) kan de oorzaak niet achterhaald worden. Deze neuromusculaire aandoening waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren geeft verschillende klachten.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.