In deze video vertelt Diane Kragtwijk over de allergie van haar dochter. Daarnaast verduidelijkt kinderarts Ulrike Mahdi van het Slotervaartziekenhuis de werking van immunotherapie.

Video transcriptie

Wat voor effect heeft allergie op je kind?

[Diane Kragtwijk]
In een periode dat Valerie veel last heeft van haar allergieën, dan mist ze hockeywedstrijden, ze mist veel school, ze moet dan wat meer thuis doen. Dat is natuurlijk voor een meisje van elf heel jammer, want die wil graag met haar vriendinnen lekker spelen, lekker sporten, en dat kan niet altijd.

[Ulrike Mahdi]
Allergie is een reactie van ons afweersysteem op stoffen van buitenaf waar we normaal gesproken niet op zouden moeten reageren. Maar nu reageren we alsof het ziekmakende stoffen zijn.

[Diane Kragtwijk]
Dan slaapt ze wat slechter waardoor ze overdag minder geconcentreerd is en dus ook weer vermoeider is.

Hoe werkt immunotherapie?

[Ulrike Mahdi]
Er zijn diverse manieren om allergieën te behandelen. De eerste is het mijden van een allergiestofje. Toen heb je een tweede mogelijkheid en dat zijn middelen tegen de allergie en die heb je in de vorm van een drankje, een pilletje of een neusspray. Maar daarmee behandel je jezelf alleen voor een dag. Wil je er echt vanaf komen, dan is er de mogelijkheid voor immunotherapie. Immunotherapie is het toedienen van een heel kleine hoeveelheid van het allergisch stofje. Je hebt op deze manier je afweersysteem gereset en reageert niet meer tegen dat stofje alsof het een vijand is.

[Diane Kragtwijk]
Op dit moment gaat het heel erg goed met Valerie. Sommige dingen kan ze ook beter aangeven. Dus kunnen we ook beter inspelen met medicatie, van wat heeft ze nodig?

[Ulrike Mahdi]
Als je denkt dat je kind een allergie heeft, ga met hem of haar naar de dokter. Er zijn genoeg middelen die goed werken tegen allergie.

[Diane Kragtwijk]
Door alle behandelingen en therapieën tegenwoordig kunnen de kinderen gewoon lekker doen wat ze leuk vinden.