Blijf op de hoogte

Inspelen op de voorkeuren van de bewustere consument

Als gevolg van de bewuster wordende burger, ziet de voedingsindustrie consumentenvoorkeuren veranderen. Voor bedrijven is het belangrijk mee te bewegen en hun producten aan te passen door bijvoorbeeld suikerreductie, om zo marktaandeel te kunnen behouden en bij te kunnen dragen aan een bewustere wereld. Therese Noorlander (Director Public Affairs, Communications & Sustainability) en Ben Bijnens (Country Director) van Coca-Cola Nederland B.V vertellen.

Hoe kan de consument anno 2018 het best omschreven worden?

Noorlander: “Mensen zijn tegenwoordig bewuster wat betreft hun voeding en gezondheid. Ze willen graag weten wat er in hun eten en drinken zit, wat de oorsprong van de ingrediënten is en hoeveel calorieën erin zitten. Suiker is hierbij met name een belangrijk element; mensen kijken zowel naar de calorieën die hiermee gepaard gaan en ook naar de zoete smaak. Daarnaast is de consument zich in toenemende mate bewust van zijn of haar omgeving. Zo kijken ze niet alleen naar verpakkingen om te weten wat er in producten zit, maar willen ze ook weten wat er met die verpakking gebeurt
na gebruik. Dit wordt gevoed door de urgentie van plastic soep en zwerfafval.”

Wat voor invloed heeft de focus, op gezondheid en suikervrij op de levensmiddelenindustrie?

Noorlander: “Deze focus is niet van vandaag of gister, deze is al langer aanwezig. Voor de industrie betekent het dat er goed geluisterd moet worden naar de voorkeuren en dat ze met een goed antwoord moet komen. Kijkend naar producten, gaat het hierbij om zowel de samenstelling, maar ook om de informatie over het product. De wens voor suikervrij betekent niet dat er helemaal geen producten meer met suiker kunnen zijn, maar wel dat de consument hier goed en liefst eenduidig over geïnformeerd wordt.”

Hoe gaat de frisdrankenbranche hiermee om?

Noorlander: “De frisdrankenbedrijven waren een van de eerste die binnen de bredere voedingsmiddelenbranche de verantwoordelijkheid namen om hier serieus op in te spelen. Omdat een deel van de calorieën die mensen drinken op een dag uit frisdranken komt, wilde de branche hier een voortrekkersrol pakken. Daarom hebben de bedrijven in 2015 een commitment (een calorie pledge) in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling ondertekend, waarin zij afspraken om tot 2020 10 procent van het aantal calorieën in hun frisdranken te reduceren. Omdat dit sneller en beter ging dan verwacht, en omdat de consument ook versnelde in diens vraag naar en consumptie van dranken met minder of geen suiker, is dit aangepast naar 15 procent. De reductie komt door het herformuleren van bestaande producten, maar ook door het ontwikkelen van nieuwe producten met minder calorieën. Of meer marketing op zero-formules, kleinere porties. Dat soort elementen. De focus en afspraken bieden kansen om te laten zien wat voor innovatiekracht er geboden kan worden vanuit de frisdrankenindustrie.”

Is suikerreductie, of volledig suikervrij, voor iedere drank de oplossing?

Noorlander: “Nee, je kunt niet voor ieder product zeggen: we halen gewoon de suikers eruit. Suiker heeft niet alleen
invloed op de smaak, maar ook op het mondgevoel. Je kunt dan ook niet alle dranken over één kam scheren, want sommige dranken bevatten toegevoegde suikers of andere suikers die van nature aanwezig zijn. Zelfs voor frisdranken kan het al lastig zijn. Sommige drankjes zijn bijvoorbeeld gebaseerd op een zure basissmaak, waar een zoetere smaak aan toegevoegd moet worden om het lekker te maken. Natuurlijk is het belangrijk om mee te gaan met de vraag van de veranderende consument en de algehele maatschappelijke ontwikkeling. Smaken ontwikkelen zich wel enigszins, maar een zoetere smaak heeft nog steeds een voorkeur voor een grote groep mensen. Het moet dan ook gaan om minder suiker, maar niet om minder smaak. Drankjes moeten wel lekker blijven, daarom duurt het ontwikkelen van een nieuw receptuur soms jaren.”

Naar welke alternatieven voor suiker wordt gekeken en welke factoren spelen hierbij een rol?

Noorlander: “Er wordt continu gekeken naar allerlei alternatieven voor suiker, zoals verschillende zoetstoffen, al dan niet laagcalorisch. Dit is een lopend proces, waarbij de alternatieven altijd eerst veilig bevonden moeten worden door de autoriteiten voordat deze gebruikt mogen worden. Het is echt heel jammer dat goedgekeurde zoetstoffen een slecht imago hebben, dat is namelijk nergens voor nodig. Diverse voedselautoriteiten bevestigen dat keer op keer.
Goedgekeurde veilige zoetstoffen stellen ons als maatschappij in staat om recepturen aan te passen, om zo minder calorieën binnen te krijgen. Toch blijven de fabels bestaan. Hierdoor ontzeggen consumenten zichzelf een fijn en veilig alternatief zonder calorieën. Dat is misschien de keerzijde van het groeiende bewustzijn, mensen krijgen soms ook onjuiste informatie of kunnen dingen verkeerd interpreteren.”

Hebben jullie concrete voorbeelden van jullie inspanningen op het gebied van suikerreductie?

Bijnens: “Onze inspanningen maken deels onderdeel uit van de branchebrede afspraken. Onze inzet is nationaal en internationaal. Wij zijn ons tegelijkertijd heel erg bewust van onze leiderschapspositie en verantwoordelijkheid daarin. Om de 15 procent caloriereductie voor 2020 te kunnen bewerkstelligen, brachten we dit jaar al 15 nieuwe drankjes op de markt met weinig of geen calorieën. Daarnaast zijn wij druk bezig met de herformulering van bestaande dranken. Sprite is daar een goed voorbeeld van. In 2017 had Nederland de wereldprimeur van de herlancering van Sprite; we kozen er voor om naar een volledig suikervrije merkpropositie te evolueren in Nederland en dit groots te ondersteunen. Het is bemoedigend om te zien dat hier heel positief op gereageerd wordt door de consument, en dat zien we terug in een sterke groei. Een ander voorbeeld is Fanta Orange, waarbij we eerder dit jaar caloriereductie van 30 procent hebben weten te realiseren.”

Bijnens: “Het is heel erg belangrijk om goed te luisteren naar de consumenten en aan te sluiten bij hun wensen. Dit trachten wij te doen met twee dingen. Allereerst met ons duurzaamheidsactieplan ‘This is Forward’, waarmee we onze West-Europese doelstellingen richting 2025 concreet hebben gemaakt. Het is een heel ambitieus plan ten aanzien van kwesties die ons allemaal aangaan, zoals voeding en gezondheid, verpakking en recycling, economische ontwikkeling, waterschaarste en klimaatverandering. Specifiek op het gebied van suikerreductie hebben we ons ten doel gesteld om tegen 2025 zeker 50 procent van het totale West-Europese verkoopvolume uit producten te laten bestaan met weinig of geen calorieën. Ook voor Nederland is dat de target, terwijl het nu rond 34 procent ligt. Daarnaast willen we de consument tegemoetkomen met een passend aanbod. Een groeistrategie van ons merkenportfolio, waarbij we een total beverage company willen worden. Door op een verantwoorde manier onze bestaande productenrange uit te breiden, met nieuw te ontwikkelen drankjes, willen we de consument een drankoptie kunnen bieden voor elk consumptiemoment van de dag.”

Meer informatie?
www.cocacolanederland.nl/

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.