Blijf op de hoogte

Internettherapie verhelpt vermoeidheid na borstkanker

Een nieuwe internettherapie voor ernstige vermoeidheid na borstkanker werkt: ongeveer driekwart van de patiënten is na afloop van de therapie niet langer ernstig moe. Ook hebben de vrouwen minder psychische klachten en beperkingen in hun dagelijks leven. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV), dat op 15 juni is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer.

Vermoeidheid na borstkanker komt vaak voor: ongeveer een op de vier patiënten heeft hier na succesvolle behandeling van borstkanker last van. Die vermoeidheid belemmert hen in het oppakken van het dagelijks leven en hun werk, en kan tot jaren na de behandeling van kanker aanhouden.

Cognitieve gedragstherapie

Er zijn verschillende effectieve behandelopties voor vermoeidheid na kanker. Eén daarvan is cognitieve gedragstherapie, ontwikkeld door het NKCV. Van die therapie is nu een internetversie gemaakt, die grotendeels vanuit huis gevolgd kan worden. De behandeling is daardoor toegankelijker en minder belastend voor patiënten. De therapie begint met twee gesprekken met een therapeut, waarna patiënten toegang krijgen tot een website. De rest van de behandeling volgen de vrouwen online, onder begeleiding van de therapeut.

Cognitieve gedragstherapie vermindert vermoeidheid bij mensen met MS
Lees ook: CGT vermindert vermoeidheid bij mensen met MS

Hans Knoop, hoogleraar klinisch psycholoog in het AMC: “De therapie richt zich op vermoeidheid die is ontstaan door borstkanker en de behandeling daarvan. Als de tumor is verdwenen en de behandeling van borstkanker is afgerond, houden andere factoren de vermoeidheid in stand. En precies die factoren pakken we aan met tips en oefeningen. We leren mensen bijvoorbeeld om hun slaap-waakritme te verbeteren en dagelijkse activiteiten stap voor stap op te bouwen.”

Internettherapie

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de online therapie werkt. Harriët Abrahams, promovenda bij het NKCV: “Er deden 132 vrouwen met vermoeidheid na borstkanker mee met het onderzoek. De helft volgde de internettherapie, de andere helft kreeg de gebruikelijke zorg zonder internettherapie. Ongeveer driekwart van de vrouwen met internettherapie was na afloop niet meer ernstig moe, vergeleken met een ongeveer een kwart van de mensen die de therapie niet kregen. Ook rapporteerden de vrouwen minder psychische klachten, minder beperkingen in hun dagelijks functioneren, en een verbeterde kwaliteit van leven.”

Bron: AMC

Gerelateerde artikelen

Tilburg, 14 oktober 2020 – Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionair nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt…

Steeds meer mensen overleven kanker. Dat impliceert dat de zorg rondom kanker verbetert, maar tegelijkertijd constateert Mirjam Velting van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) dat de nazorg daarentegen achterblijft. Velting is…

Hoewel borstkanker steeds beter te behandelen is en de overleving nu op 80 procent ligt, zijn er helaas nog altijd vrouwen die eraan overlijden. De diagnose kanker doet veel met…

Mutaties in BRCA1 of BRCA2, die erfelijke borstkanker en eierstokkanker veroorzaken, leiden tot een ontstekingsreactie in tumorcellen. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van hoogleraar Marcel van Vugt van het UMCG. Zulke…

Het aantal nacontroles voor vrouwen behandeld voor borstkanker zou met meer dan 9.000 nacontrole bezoeken per jaar omlaag kunnen. Dat is de uitkomst uit het promotieonderzoek van Annemieke Witteveen (Universiteit…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.