Blijf op de hoogte

Inzicht in de oorzaken van voedselintolerantie en allergie

Voedselintoleranties en allergieën zijn vervelende aandoeningen die patiënten erg kunnen belemmeren in hun dagelijks leven. En nu het aantal in Nederland lijkt toe te nemen, rijst ook de vraag wat ertegen wordt gedaan. Bioloog dr. Ralf Abels vertelt over het verschil tussen voedselintolerantie en allergie, en beschrijft de laboratoriumdiagnostiek waar hij zich mee bezig houdt.

Wat verklaart de toename in zowel interesse in laboratoriumtests als de stijging in allergie en overgevoeligheid?

“Misschien is een verschijnsel van deze tijd en heeft het dus te maken met levensstijl of ontwikkelingen in het milieu. Steeds meer mensen vertonen namelijk voedingsproblemen en allergische verschijnselen waarbij we het verschil moeten maken tussen een echte allergie of overgevoeligheidsreactie.
Heel veel van deze overgevoeligheden die als intolerantie worden beschreven worden door een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen veroorzaakt. Voeding die niet goed verteerd wordt kan dan aan het immuunsysteem blootgesteld worden. Hierdoor ontstaan er overgevoeligheidsreacties.”

Waarom is het zo belangrijk dat mensen zich bij het laboratorium laten testen?

“Ik vind de voedingsklachten die niet direct optreden juist belangrijk om uit te zoeken, dus de langetermijneffecten. Dat zijn bijvoorbeeld laaggradige ontstekingen die heel diverse gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zo hebben mensen met een reumatoïde artritis, chronisch vermoeidheidssyndroom en prikkelbare darmsyndroom heel veel baat bij het weglaten van voeding die ze niet kunnen verdragen. Maar welke voeding men niet kan verdragen is persoonsgebonden en daarom is een laboratoriumtest juist zo voordelig voor de patiënt.”

Wat gebeurt er met de testresultaten?

“De resultaten gaan naar een behandelaar, of dat nou een arts, natuurgeneeskundige, therapeut of diëtist is. Dan maakt de deskundige voor deze patiënten een gepast voedingsplan. In dit rapport staat dus welke voedingsmiddelen de patiënt kan eten en welke niet, en ook hoelang hij of zij de voedingsmiddelen moet weglaten uit het dieet. Hier wordt altijd confidentieel mee omgegaan.”

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.