Een voedingspatroon bestaande uit weinig calorieën kan mogelijk helpen om de processen van diabetes type 2 om te keren. Dat blijkt uit onderzoek van the Yale University, recent gepubliceerd in Cell Metabolism.

Een caloriearm dieet

Eerder toonden wetenschappers aan dat bariatrische chirurgie kan helpen bij patiënten met diabetes type 2. Dit omvat een behandeling waarbij de calorie-inname wordt beperkt om een bepaald gewichtsverlies te bereiken.

De onderzoekers wilden nu bekijken welke mechanismen hierachter schuilen en begrijpen hoe de aandoening kan worden teruggedraaid door dit dieet.

Studie bij knaagdieren

Voor hun studie bekeek het team de invloed van een voedingspatroon dat bestond uit slechts een vierde van de normale calorie-inname bij knaagdieren met diabetes type 2.

Ze ontwikkelden een aanpak waarmee verschillende metabolische processen konden worden gemeten die zijn betrokken bij de glucoseproductie van de lever. Hiermee waren ze in staat om de sleutelprocessen te analyseren die leiden tot een verhoogd bloedsuikerniveau bij diabetes type 2.

Drie mechanismen

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers drie mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de invloed van een caloriearm dieet op de snel afnemende bloedglucoseconcentratie bij de dieren. Ten eerste de vermindering van de omzetting van aminozuren en lactaat in glucose. Daarnaast de afgenomen omzettingssnelheid van leverglycogeen in glucose. En ten slotte de vermindering van vet en een vergrote reactie van de lever op insuline.

En bij mensen?

De onderzoekers willen nu bekijken of de gevonden resultaten ook gelden voor diabetes type 2-patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Hiermee hopen ze op den duur nieuwe behandelmethoden te kunnen ontwikkelen.