Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) was het ook in 2017 weer ongeveer 4000 keer raak met kinderen die behandeling nodig hadden door spaakverwondingen. Uitgerekend gaat het om circa meer dan 10 kinderen per dag. hetzelfde aantal als in 2016.

Deze verwondingen ontstaan doordat de voetjes tussen de spaken van een fiets komen, wat kan leiden tot botbreuken, (diepe) wonden en kneuzingen aan voeten, enkels en onderbenen. Vaak krijgen de kinderen enkele weken gips of een speciaal wondverband, en soms moet er zelfs geopereerd worden.

Merendeel tussen de 4 en 8 jaar

De cijfers blijken uit onderzoek van VeiligheidNL, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT). Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid van de gewonde kinderen (2.800 van de 4.000) tussen de 4 en 8 jaar oud was. En 24% van de kinderen tot 16 jaar liep hierbij een botbreuk aan de enkel of het onderbeen op. Spaakverwondingen ontstaan vooral als kinderen achterop de fiets meerijden. Deze ongelukken zijn eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van speciale fietsstoeltjes met goede spaakafscherming. Fietsstoeltjes zijn sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming.

Veilig op de fietsstoel

Het advies aan ouders is om de volgende punten te controleren:

  • Heb je het juiste fietsstoeltje?
  • Is het stoeltje juist gemonteerd?
  • Heb je goede spaakafscherming? Een jasbeschermer is niet voldoende!
  • Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?

De NVT hoopt dat ouders zich meer bewust worden van de gevaren, en dat daarmee het aantal spaanverwondingen onder kinderen de komende jaren afneemt.

Bron: Veiligheid NL