Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een nieuw onderzoek van de British Heart Foundation (BHF) lijken we daar een stapje dichterbij te komen.

Volgens het onderzoek zou ten minste vijf jaar in de toekomst kunnen worden voorspeld of iemand met een risico op een hartaanval daadwerkelijk erdoor zal worden getroffen.

Alarmsignalen detecteren

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford ontwikkelden met behulp machine learning een nieuw meetinstrument genaamd, fat radiomic profile (FRP). Deze digitale vingerafdruk markeert plekken in de ruimte rondom de bloedvaten die een signaal kunnen zijn voor een toekomstige hartaanval. Dit kunnen bijvoorbeeld ontstekingen, littekenweefsel en veranderingen in bloedvaten zijn.

Aanvulling op hartscans

Onder leiding van professor Charalambos Antoniades onderzochten de wetenschappers eerst vetbiopten van 167 mensen die een hartoperatie hadden ondergaan. Ze zochten in deze biopten naar aanwijzingen die duidden op ontstekingen, aangetast hartweefsel en de vorming van nieuwe bloedvaten. Vervolgens werden die vergeleken met hartscans (coronaire CT-angiogram (CCTA)) om te bepalen waar die aanwijzingen zich rondom de hartvaten bevinden. Om je iets meer achtergrondinformatie te geven wordt bij pijn op de borst vaak uit voorzorg een CCTA gemaakt om te controleren op vernauwingen in de kransslagaders. Ondanks dat die vernauwingen in eerste instantie misschien geen problemen hoeven geven, kan er in de toekomst een kans bestaan op een hartaanval.

Onderhandelde hartinfarct leidt bij vrouwen vaker tot sterfte

Lees ook: onderhandeld hartinfarct leidt bij vrouwen vaker tot sterfte

Nauwkeurig risico op hartaanval voorspellen

Het team vergeleek ook de scans van 101 mensen die een hartaanval kregen of kwamen te overlijden door hart- en vaatziekten binnen 5 jaar nadat een CCTA-scan van hen werd gemaakt. De gegevens die daaruit kwamen werden toegevoegd aan de digitale vingerafdruk op nauwkeuriger het risico op een hartaanval te voorspellen. De onderzoekers testten dit ook in de praktijk bij 1575 mensen en de FRP bleek een betere voorspeller dan andere instrumenten. Ze geloven dat deze nieuwe ontwikkeling zal bijdragen aan het voorkomen van het aantal hartaanvallen.

Nu is de volgende stap op om de technologie beschikbaar te stellen voor zorgverleners. De vooruitzichten zijn behoorlijk positief om in de toekomst het aantal mensen dat komt te overlijden ten gevolge van een hartaanval te verminderen.

De onderzoeksbevindingen worden gepresenteerd op het European Society of Cardiology (ESC) congres in Parijs en gepubliceerd in de European Heart Journal.