Buiten spelen, stoeien en rennen moet voor alle kinderen mogelijk zijn zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat er iets kapot gaat. Daarom heeft Optiplus de kinderbrillen van Milo&Me ontworpen: brillen die lekker zitten, niet afvallen en gemaakt zijn van materiaal dat tegen een stootje kan.

Kinderen zitten tegenwoordig steeds vaker achter een computer-, tablet- of telefoonscherm. Omdat de ogen vaak op zeer korte afstand van een scherm worden gehouden, raken de ogen steeds meer gewend om alleen dichtbij te kijken, legt Marieke Florisson van Milo&Me uit. Ook op school zitten kinderen vaak dicht op hun schrift of boek. “Daardoor ontstaat het risico op het ontwikkelen van myopie.” De afgelopen jaren is het aantal kinderen met myopie, oftewel bijziendheid sterk toegenomen. Bij hen is de oogbol te lang geworden omdat de oogspieren zich te vaak, voor een lange periode, hebben moeten inspannen voor het dichtbij kijken en lezen. Hierdoor raken ze bijziend. Steeds meer kinderen hebben daarom een bril nodig.

Wennen aan het idee

“Als je kind een bril nodig heeft, is dat soms even slikken”, weet Florisson. Voor zowel ouders als kinderen is deze stap vaak spannend. Kinderen denken na over de reacties van andere kinderen op school, over hoe de bril hen zal staan en vragen zich af hoe ze met hun bril om moeten gaan. Florisson maakte het als moeder van twee jonge kinderen van 4 en 6 van dichtbij mee. Wanneer er vriendjes kwamen spelen die een bril droegen, merkte ze dat deze kinderen continu in de weer waren met hun bril. “Als ze op de trampoline gingen, deden ze eerst hun bril af. Ze waren erg gefocust op het mogelijk kapot gaan ervan.” Dat kan niet de bedoeling zijn, dacht Florisson, en samen met een collega ging ze in gesprek met Breitfeld & Schliekert, het Duitse moederbedrijf van Optiplus.

Milo&Me

Gezamenlijk ontwikkelden zij vervolgens het kinderbrillenmerk Milo&Me. De brillen van Milo&Me moeten ervoor zorgen dat kinderen niet meer hoeven nadenken als ze met vriendjes willen spelen. Ze zijn ontwikkeld vóór en dóór kinderen, dus gedurende het hele proces is de mening van kinderen zélf meegenomen. Zo hebben de kinderen meegedacht over de kleuren van de brillen en mochten ze hun mening geven over het logo. “Uiteindelijk zijn zij degenen die zich zelfverzekerd moeten voelen bij het dragen van hun bril.”

Stevige kinderbrillen

De Milo&Me-brillen zijn gemaakt van TR-90, een sterk en flexibel materiaal. Ze zijn uitgerust met een hoofdbandje en oorhaakjes in bijpassende kleuren die kinderen eraan kunnen schuiven als ze, bijvoorbeeld, op hun kop in de ringen hangen. Milo&Me is dus als vrijetijds- en sportbril te gebruiken door kinderen van 5 tot en met 15 jaar. “Het zijn geen kleine grotemensenbrillen. We hebben echt exemplaren ontworpen waar kinderen zelf behoefte aan hebben. We willen met onze brillen uitstralen dat kinderen best een beetje wild en rebels mogen zijn.” Alle brillen hebben de naam van een dier en zijn te verkrijgen in vrolijke kleuren als framboos, lichtgroen en felblauw. Via de website milo-me.eu kunnen consumenten een bril uitzoeken en deze naar de gewenste opticien laten opsturen. Van elk verkocht exemplaar doneert Milo&Me 1 euro aan het goede doel.

Meer informatie?
Bezoek de website van Milo&Me: www.milo-me.eu