Mannen die een abnormaal laag niveau van testosteron hebben, lopen minder risico om prostaatkanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Oxford, recent gepresenteerd tijdens de National Cancer Research Institute Cancer Conference.

Testosteron en prostaatkanker

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een aantal factoren het risico op prostaatkanker kunnen verhogen. Voorbeelden zijn etniciteit, leeftijd en genetische mutaties. Ook van het mannelijke hormoon testosteron is bekend dat het de groei van prostaatkanker kan versterken. Vaak is een behandeling gericht op het verlagen of blokkeren van het hormoon.

Androgene verzadigingsmodel

Het zogenoemde androgene verzadigingsmodel veronderstelt dat prostaatweefsel en tumoren voldoende testosteron nodig hebben om te groeien. De androgene receptoren dienen “verzadigd” met het hormoon te zijn. Wanneer het verzadigingspunt echter is bereikt, leidt een verdere toename van testosteron niet tot meer prostaatweefsel of grotere tumoren.

Tot nu toe is nog maar weinig onderzoek gedaan naar deze theorie en hier wilden de onderzoekers verandering in brengen.

19.000 mannen

Het team bestudeerde 20 studies waar meer dan 19.000 mannen bij betrokken waren. 6.933 van hen hadden prostaatkanker en de overige deelnemers waren gezond.

De wetenschappers verdeelden de mannen in 10 categorieën, van degenen met het laagste testosteronniveau in hun bloed tot degenen met het hoogste niveau. Vervolgens werd hun risico op prostaatkanker berekend met behulp van geavanceerde statistieke methoden.

Minder testosteron, minder risico

Zoals verwacht bleken de mannen met het laagste testosteronniveau minder risico op prostaatkanker te lopen. Het was 20% minder waarschijnlijk dat ze de ziekte zouden ontwikkelen.

Tegelijkertijd ontdekten de wetenschappers dat in het geval deze mannen wel tumoren ontwikkelden, zij 65% meer kans hadden op een agressieve vorm van de ziekte.

In de andere 9 groepen mannen ontdekten de wetenschappers geen verband met het risico op prostaatkanker.

Nieuwe behandelingen

Volgens de onderzoekers kan het resultaat van hun studie bijdragen aan meer begrip rondom prostaatkanker. Ook kan de uitkomst helpen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Ze hopen uiteindelijk een manier te vinden om fatale prostaatkanker te diagnosticeren en aan te pakken, nog voor het enige schade kan aanrichten. Maar de weg hiernaartoe, is nog lang.