Blijf op de hoogte

Langer leven de beloning voor gezond leven

Niet roken, geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, zijn allemaal factoren die ervoor kunnen dat je ongeveer zes jaar langer leeft en gemiddeld pas negen jaar later ziek wordt dan ongezonde leeftijdsgenoten. Dat melden onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine. Volgens hun zijn ongezonde mensen ook langer ziek tijdens hun leven.

Pas later in leven ziek

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens van ruim 9.000 deelnemers van het langlopende bevolkingsonderzoek ERGO, ook wel The Rotterdam Study. Uit hun onderzoek blijkt dat 90% van de gezonde 45-plussers later in zijn of haar leven lijdt aan een niet-overdraagbare ziekte, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, beroerte, diabetes, chronische longziekten (waaronder COPD) of neurodegeneratieve aandoeningen, zoals dementie en parkinson. Eenderde van hen lijdt op latere leeftijd aan meerdere ziekten.

Belang van gezonde levensstijl

Hoogleraar Epidemiologie Arfan Ikram: “We zien dat risicofactoren zoals roken, een hoge bloeddruk en overgewicht een grote rol spelen in de ontwikkeling van deze ziekten. Onze bevindingen onderstrepen het belang van een gezonde levensstijl en tonen dat preventie loont. Mensen kunnen langer gezond leven door niet te roken en een hoge bloeddruk en overgewicht te voorkomen. Ook leven zij dan minder lang met de gevolgen van hun ziekte.”

leefstijlgewoonten die je leven met 10 jaar verlengen
Lees ook: leefstijlgewoonten die je leven met 10 jaar verlengen

Verschillen in leeftijd waarop ziekten zich openbaren

Ikram: “We hebben ook gekeken naar de verdeling van deze ziekten bij mensen met en zonder deze risicofactoren. We zien bij mensen die gezond leven een daling van diabetes, longziekten en hartaandoeningen, maar uiteindelijk later in het leven een stijging van het risico op dementie. Ook zijn er opvallende verschillen in de leeftijd waarop deze ziekten zich voor het eerst openbaren bij mannen en vrouwen. Mannen hebben een grotere kans om deze ziekten op iets jongere leeftijd te ontwikkelen dan vrouwen. Verder is er een andere verdeling van ziekten tussen mannen en vrouwen. Mannen krijgen vaker als eerste een hartziekte, terwijl vrouwen een hoger risico hebben op neurodegeneratieve aandoeningen. We hebben geen sluitende verklaring hiervoor.”

Bron: Erasmus MC

Gerelateerde artikelen

Nederland is een land waar veel gefietst wordt en dat is niet zonder reden. Het weer is mild en er zijn geen heuvels. Maar het is ook nog eens heel…

Hardlopen is razend populair. Maar wat helpt om mensen te stimuleren de sport te (blijven) beoefenen. Uit een nieuwe publicatie van onder andere Ineke Deelen blijkt dit een levendige en…

Bewegen en gezond eten dragen bij aan prettige oude dag. Maar er is meer, want een stevig sociaal netwerk is minstens zo belangrijk. Aan de balie bij het verhuurbedrijf op…

Er worden veelbelovende resultaten geboekt met het inzetten van leefstijl tegen bepaalde ziektes. Toch is het niet altijd makkelijk om zowel patiënten als huisartsen te overtuigen van de toegevoegde waarde,…

Topsport vergt het uiterste van zowel lichaam als geest van de sporter. Dat je fysiek moet uitrusten van trainingen en wedstrijden is algemeen geaccepteerd, maar over het mentale herstel wordt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.