Wie regelmatig spanningen ervaart, zou er goed aan doen een tijdelijke Facebookstop in te lassen. Dat blijkt uit onderzoek van the University of Queensland, recent verschenen in the Journal of Social Psychology.

Actieve Facebookgebruikers

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers 138 actieve Facebookgebruikers. Zij werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep werd gevraagd om de applicatie gedurende vijf dagen te verwijderen, terwijl de anderen niets aan hun gedrag hoefden te veranderen.

Om hun stressniveau te bepalen, werd bij alle deelnemers zowel aan het begin als aan het einde van de studie speeksel afgenomen. Hiermee kon de hoeveelheid cortisol in hun lichaam worden bepaald.

Cortisolniveau

Het hormoon cortisol speelt een sleutelrol bij stress en staat erom bekend toe te nemen wanneer iemand gespannen is. Een teveel aan cortisol kan een nadelig effect hebben op het immuunsysteem en maakt ons kwetsbaarder voor infecties en obesitas. Daarnaast kan langdurige blootstelling leiden tot een beperkter denkvermogen, verslechterde cardiovasculaire gezondheid en een verminderde schildklierfunctie.

Minder stress, maar niet gelukkig

Uiteindelijk zag het team dat de deelnemers die een Facebookpauze hadden genomen een lager cortisolniveau lieten zien. Wel bleek de stop voor verdrietige gevoelens te zorgen. Zo gaf de groep aan zich minder tevreden met hun leven te voelen en de Facebookactiviteiten te missen.

De wetenschappers verklaren de emoties met het feit dat de deelnemers zich minder verbonden voelden met hun Facebookvrienden. Hierdoor leken zij zich niet bewust van het gedaalde stressniveau, ondanks dat dit significant was afgenomen. Het team veronderstelt dat de resultaten ook van toepassing zouden kunnen zijn op andere sociale netwerken, zoals Twitter en Instagram.