Peuters met een bedtijd van 9 uur of later hebben ongeveer twee keer meer kans om op latere leeftijd obesitas te ontwikkelen. Dit concluderen wetenschappers aan de Ohio State University of Public Health. Zaak dus voor ouders om een strikte bedtijd routine te hanteren zegt hoofdonderzoeker Sarah Anderson.

Factoren van het onderzoek

In het onderzoek zijn de gegevens van 977 kinderen vanaf de periode (begin jaren 90) dat zij geboren werden bijgehouden. De volgende factoren zijn gebruikt in de analyse:

 • Bedtijd van kinderen toen zij gemiddeld 4 jaar oud waren
 • Tijdsbesteding van de moeder voor bedtijd
 • Lengte en gewicht toen kinderen gemiddeld 15 jaar waren
 • Ontwikkelen van obesitas

  De resultaten lieten zien dat ongeveer 75% van de kinderen tussen 8 en 9 uur naar bed gingen. Het overige kwart ging pas na 9 uur naar bed. Het koppelen van deze gegevens aan de lengte- en gewichtsmaten van de kinderen toen zij 15 jaar waren leverden de volgende bevindingen op:

 • 10% die voor 8 uur naar bed gingen had obesitas als tiener
 • 16% die tussen 8 en 9 uur naar bed gingen had obesitas als tiener
 • 23% die na 9 uur naar bed gingen had obesitas als tiener
 • De kans is dus ongeveer twee keer zo groot voor een peuter die na 9 uur naar bed gaat om obesitas te krijgen ten opzichte van een peuter die om 8 uur naar bed gaat. Daarnaast bleek er een lager risico op obesitas te zijn voor kinderen waarbij de moeder voor bedtijd nog tijd doorbrachten met hun kind. Anderson benadrukt dat het voor sommige ouders om verschillende redenen niet eenvoudig is om een vroege bedtijd te hanteren.

  Peuters in Nederland

  Als er wordt gekeken naar Nederland, komt obesitas bij ongeveer 90.000 kinderen tussen de 4-20 jaar voor. Dit is een relatief klein aantal in vergelijking met de VS en andere Europese landen. Toch is het belangrijk voor ouders, opvoedkundigen en overheidsinstanties om aandacht te vestigen op deze groep. Obesitas kan in een later stadium leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes type II.

  Bron: The Journal of Pediatrics.