Recent ben ik nogal onder de indruk geraakt over de mogelijkheid om diabetes type II, oftewel ouderdomsdiabetes, om te keren. Hoe dit werkt? Al langer is bekend dat patiënten na een maagverkleining in heel korte tijd weer normale bloedsuikerspiegels hebben.

Men gaat er vanuit dat, door de drastische vermindering van calorische inname, het orgaanvet uit de lever en de alvleesklier wordt gebruikt voor energie. Dit resulteert vrijwel onmiddellijk in een veel betere functie van de lever en alvleesklier, die zo de glucosehuishouding weer snel op orde krijgen. Het spectaculaire hiervan is dat dit ook bereikt kan worden met een heel strikt dieet, waarbij de inname niet meer mag zijn dan 700 tot 800 kilocalorieën per dag. Diabetes is dus echt om te keren.

Kan dit ook met andere hart- en vaatziekten?

Een intrigerende studie die het afgelopen voorjaar verscheen, liet zien dat bij de Tsimane-indianen uit Bolivia maar een fractie (10 procent) van de harten vaatziekten voor bleek te komen in vergelijking met mensen uit de Westerse wereld. Het geheim uit dit Eldorado voor hart- en vaatziekten? De Tsimane-indiaan is zeven tot acht uur per dag in beweging, eet met name groente en fruit (70 procent van het dieet) en zo nu en dan wild. Hieruit blijkt dat ook andere hart- en vaatziekten grotendeels zijn te voorkomen door een andere leefstijl.

Een gezonde leefstijl is daarmee een krachtig wapen tegen diabetes en harten vaatziekten. Gelukkig staan steeds meer patiënten hiervoor open. Ik schrijf daarom steeds minder medicatie voor en steeds vaker een gezonde leefstijl. Dat is misschien wel het krachtigste medicijn!

Column van Prof. dr. Leonard Hofstra, Cardiologie Centra Nederland en VUMC Amsterdam, op 19 oktober verschenen in de special ‘Hart, vaten en longen’.