Patiënten met longkanker kunnen het idee hebben dat hun lichaam hen in de steek laat. Hun hoofd wil dan ook wel eens gaan protesteren. Angst, onmacht en onzekerheid zijn emoties die er vaak mee gepaard gaan. Maar hoe je daarmee omgaat, is niet voor iedereen een tweede natuur. Een steuntje in de rug kan enorm belangrijk zijn als je kanker hebt. Daarom pleit Longkanker Nederland voor kosteloze psychosociale hulp, mocht iemand daaraan behoefte hebben.

“Helaas is het zo dat de GGZ, de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, te kampen heeft met flinke wachttijden,” vertelt Lidia Barberio van patiënten- en belangenvereniging Longkanker Nederland. “Dat betekent dat niet alleen mensen met een psychosociale stoornis doorgaans lang op hulp moeten wachten, maar ook mensen met kanker die behoefte hebben om met een professional te praten over hun verdriet en angsten. Maar die tijd, soms kan de wachtlijst tot het starten van de behandeling wel oplopen tot 29 weken, heb je meestal niet met een diagnose als longkanker. Daarom pleiten wij voor een verbetering van de toegang tot psychosociale ondersteuning voor mensen met kanker. En zeker ook voor kosteloze hulp.”

Goed geregeld

Barberio: “Bij Longkanker Nederland merken we dat veel mensen die de lange wachtlijst voor psychosociale ondersteuning willen omzeilen en buiten het ziekenhuis hulp zoeken, niet weten dat dan (een deel van) de kosten voor eigen rekening zijn. Daarom loopt er nu een pilot voor kankerpatiënten met psychische klachten waarin psychologen, psychiaters en psychotherapeuten direct bij het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) kunnen declareren. Patiënten hoeven dan geen aanspraak op hun eigen risico te maken of zelf iets te betalen.”

Doneer je ervaring

Op doneerjeervaring.nl, een site van NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), zijn antwoorden op vragen verzameld van duizenden (ex)kankerpatiënten. Drie keer per jaar reageert het panel, bestaande uit zo’n 35.000 mensen, op een vraag of stelling. Denk aan ‘Als je niet meer beter wordt, wat heb je dan nodig?’ en ‘Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling.’

Neem de tijd

“Mede dankzij Doneer Je Ervaring is voor ons duidelijk geworden hoe hard het nodig is dat de psychosociale ondersteuning beter geregeld moet worden,” zegt Barberio. “Maar ook hoe belangrijk het is dat oncologen de tijd nemen voor (emotioneel) moeilijke gesprekken. Het helpt patiënten enorm als ze merken dat hun zorgverlener er echt voor hen is. Zij ervaren dan in het vervolg nauwelijks een drempel om vragen te stellen, durven een arts of verpleegkundige aan te spreken en voor hen relevante zaken te delen. En je begrijpt hoe belangrijk dat is om je emoties in die tijd de baas te blijven.”