Blijf op de hoogte

Mantelzorgen op afstand dankzij leefstijlmonitoring

Linda Verbrugge (57) is mantelzorger voor haar schoonvader (86) die alleen thuis woont. Ze is enthousiast gebruiker van een leefstijlmonitoring systeem, waarmee ze 24 uur per dag kan zien hoe het met hem is. Mijn schoonvader heeft vasculaire dementie en Alzheimer en is vooral ’s morgens verward en onrustig. Daarbij leunt hij erg op mij. Voordat we leefstijlmonitoring hadden, ging ik meerdere keren per dag langs om te kijken of alles goed ging, ook nam ik zijn problemen mee naar huis. Ik zat echt tegen mijn grens aan. Toen hij een keer in huis gevallen was, wilden we een oplossing waarbij we hem beter in de gaten konden houden. Een organisatie voor dementie en ouderenzorg tipte ons over leefstijlmonitoring, en sindsdien is mijn leven veranderd.

Een sensor in elk vertrek

Met het monitoring systeem kan ik alle bewegingen van mijn schoonvader in huis volgen, wat een heel rustig en veilig gevoel geeft. In elk vertrek hangt een sensor die warmte en beweging detecteert. Via mijn iPhone, iPad of laptop log ik in op het systeem en zie ik zijn verplaatsingen in huis. Het systeem heeft een zender met een eigen simkaart, waardoor we niet afhankelijk zijn van wifi of het internet. Als hij een bepaalde tijd niet bewogen heeft, krijg ik een melding per sms of mail. De tijdsmarge kan ik zelf instellen. ’s Middags doet hij bijvoorbeeld altijd een dutje in zijn stoel. Dan stel ik voor de huiskamer in dat als hij anderhalf uur niet bewogen heeft, ik een melding krijg.

Alle verplaatsingen worden gevolgd

Het systeem is erg duidelijk. Op mijn scherm zie ik alle vertrekken ingedeeld in horizontale balken; woonkamer, slaapkamer, toilet enz. Als hij slaapt zie ik een blauw balkje in slaapkamer. Als hij om 8.00 uur wakker wordt en beweegt, krijg ik ook een piekerig rood lijntje. Na een poosje verhuist het blauwe balkje naar de toilet of de badkamer. Aan het blauwe streepje zie ik dat hij daar is, en via het rode lijntje zie ik dat hij beweegt. Vervolgens beweegt het blauwe balkje weer naar de slaapkamer en even later verdwijnt het naar de keuken. Ik weet steeds waar hij is. Het systeem weet ook dat als hij buiten beeld van de ene sensor is, dat een andere sensor hem binnen een bepaalde tijd moet signaleren. Als hij in de gang zou vallen en nergens wordt opgepakt, dan krijg ik een waarschuwing. Het is echt geweldig.

Groene, rode en oranje blokjes

Onder in het scherm staat ook een grafiekje met rode, groene en oranje blokjes, dat geeft de kamerwisselingen aan per dag, per vertrek. Zo kun je zien hoeveel hij beweegt. Daarvoor kun je ook een marge instellen. Te weinig bewegen is niet goed, maar het is ook niet prettig als hij zo onrustig is dat hij de hele dag rondjes loopt. Op het moment dat hij over de marge heen gaat, komt er een oranje blokje. Je kunt bijvoorbeeld ook zien hoe vaak hij naar het toilet gaat. Als hij te veel gaat, kan hij misschien een blaasontsteking hebben, en als hij te weinig gaat, drinkt hij misschien niet genoeg. Als het blokje rood wordt, krijgen wij een melding. Al dat soort controles zijn mogelijk.

Een veilig gevoel

Het systeem geeft ons een heleboel rust. Ik hoef er niet elke keer naar toe, en het geeft mijn schoonvader een veilig gevoel dat hij in de gaten wordt houden. Als hij achter elkaar belt kan ik ook eens een telefoontje negeren. Want sinds de val voelde ik me verplicht om ieder telefoontje te beantwoorden. Ik hoef niet meer op iedere kik van zijn kant te reageren. Ik kan zien of hij wakker is, of hij van het kastje naar de muur loopt of dat hij gewoon zit te ontbijten, maar ook hoeveel keer hij ’s nachts zijn bed uitgaat. Ik kan zien dat hij op is en hoef niet te schrikken als de gordijnen nog dicht zijn. Ik vind het gewoon een fantastisch systeem.

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt al langer gebruikt om chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen. De test geeft ook uitsluitsel over het geslacht van het kind.…

Het zaadje van Value Based Health Care (VBHC) is geplant in de Nederlandse gezondheidszorg. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen noemt VBHC in het jaarverslag. “Het is nu op de…

Werknemers die langdurig aan statisch magnetische velden worden blootgesteld bij de productie van MRI-scanners hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, ongevallen tijdens onder meer het woon-werkverkeer en verminderde slaap.…

Mensen met een chronische ziekte zoals suikerziekte, artrose of COPD ervaren commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak als te ingewikkeld. Activiteitenmeters zijn apparaten die bijvoorbeeld om de pols of met een klip…

Het gebruik van e-health-toepassingen wordt sinds 2013 jaarlijks gemonitord door Nictiz en het Nivel. Naarmate de jaren verlopen, zijn meer data beschikbaar en worden trends zichtbaar. Programmamanager Britt van Lettow…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.