“Van de mensen met hiv die in Nederland onder behandeling zijn, is bij 95 procent het virus volledig onderdrukt”, vertelt Pieter Brokx, sinds 2013 directeur van de Hiv Vereniging. Sinds een paar jaar wordt de n=n-boodschap gecommuniceerd. Dit staat voor: niet meetbaar = niet overdraagbaar. Dit betekent dat je het virus niet meer kunt overdragen als je het met medicijnen onderdrukt totdat het niet meer in het bloed te meten is.

“Ook in Nederland is er nog veel onwetendheid over hiv. Veel mensen kennen de beelden van de aids-crisis in de jaren 80, maar toen die in Nederland onder controle kwam, is het veel minder in het nieuws geweest. Dit maakt het soms ook lastig voor mensen met hiv om daar open over te zijn.”

Leven met hiv in Nederland

In Nederland leven er naar schatting 23.100 mensen met hiv, waarvan 85 procent onder behandeling is. Het belangrijkste verschil met een paar decennia geleden, is dat een combinatie van hiv-remmers het virus volledig kan onderdrukken en iemand met hiv een leven kan leiden zoals ieder ander. Hierbij is het wel belangrijk dat er zo snel mogelijk met de behandeling wordt gestart. Bij mensen waarbij hiv niet snel is gediagnosticeerd heeft het lichaam mogelijk al geleden onder het virus.

“Iemand met hiv voelt zich vaak alleen patiënt in het ziekenhuis voor hun halfjaarlijkse controle, omdat het virus verder meestal geen directe invloed heeft op hun leven.” Ook een kinderwens hoeft voor zowel vrouwen als mannen geen punt te zijn. Wanneer bij de moeder tijdens de zwangerschap het virus wordt onderdrukt, wordt het kindje zonder hiv geboren.

Vertrouwensband patiënt en behandelaars

Juist omdat mensen met hiv regelmatig naar het ziekenhuis moeten voor controle is het heel belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen de arts, verpleegkundigen en de patiënt. De patiënt moet zich vrij voelen over alles te praten en de arts moet ook alles kunnen vragen. “In de 27 specialistische behandelcentra weten de specialisten heel goed om te gaan met hiv, maar wordt zelfs daar soms vanuit onwetendheid gehandeld.”

Voor meer informatie ga je naar:
www.hivvereniging.nl/n-is-n/video