Blijf op de hoogte

”Alles is goed op elkaar afgestemd”

Verschillende medicijnen voor verschillende kwalen verdragen elkaar niet altijd goed. Hoe bereik je een optimale afstemming?

[two_third]Eigenlijk was Mies Bakker (70) uit Badhoevedorp altijd kerngezond. Maar na een flinke whiplash staken allerlei kwalen ineens de kop op. Psoriasis, astma, diabetes, hartproblemen. “Ik weet niet of het door die whiplash komt, maar daarna is het in ieder geval wel gestart”, vertelt Mies. “Maar ja, het overkomt je en je moet door.” Dat gebeurt met een aantal medicijnen, die dankzij de Medicijnmonitor goed in balans zijn. “Ik heb altijd al een prima contact met mijn huisarts gehad, en daar is de apotheek de laatste jaren bij gekomen. Ik was laatst nog bij de apotheek, dan praten we alles door. Of de combinatie van de medicijnen wel goed is bijvoorbeeld. Er kwam een medicijn uit, dat eigenlijk niet goed bij een ander medicijn paste. De apotheker wilde het daar graag met de huisarts over hebben. Ik vind het prima. Dankzij het goede contact voel ik me wel gesteund.”[/two_third]

[one_third_last]

“Ik weet niet of het door die whiplash komt, maar daarna is het in ieder geval wel gestart”, vertelt Mies. “Maar ja, het overkomt je en je moet door.”

[/one_third_last]

Prettig gevoel

De medicatie van Mies wordt gecontroleerd met de Medicijnmonitor. “Dat vind ik een voordeel. Ik word goed in de gaten gehouden en dat is een prettig gevoel. Ik kreeg vorig jaar nieuwe medicijnen van de cardioloog, maar daar kon ik absoluut niet tegen. Dat heb ik ook doorgegeven aan de apotheek en dat vonden ze prettig om te weten.” De medicatie werd aangepast en Mies’ klachten verdwenen. Ze ervaart dat de medicijnen dankzij de afstemming door de Medicijnmonitor goed werken: “Natuurlijk zou ik graag van alle medicijnen af willen, maar ja, dat zit er niet in. Ze zijn nu goed op elkaar afgestemd en ik voel me er stukken beter door.” Mies krijgt ook advies om bepaalde medicijnen bijvoorbeeld niet tegelijk met melkproducten in te nemen. Sommige medicijnen kunnen beter ook niet gelijktijdig of juist op bepaalde tijden ingenomen worden. Mede dankzij de Medicijnmonitor zijn die zaken goed op elkaar afgestemd.

Onder controle

Bij bezoek aan een specialist heeft Mies altijd een uitdraai van de lijst met medicijnen bij zich, zodat de artsen er al rekening mee kunnen houden. “Ik krijg van de apotheek altijd keurig een e-mail met het bericht dat er weer medicijnen besteld moeten worden en ik hou het zelf ook bij. Dan kan ik dat gewoon bestellen, dat werkt hartstikke goed. Als ik met een nieuw recept kom, dan wordt dat weer afgestemd met de medicijnen die ik al gebruik zodat alles zo goed mogelijk verloopt. En zoals ik zei, ik voel me daar goed bij. En dat helpt om er niet te veel bij stil te staan wat je allemaal moet slikken. Het geeft je het gevoel dat je je ziekte onder controle hebt.”

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt al langer gebruikt om chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen. De test geeft ook uitsluitsel over het geslacht van het kind.…

Het zaadje van Value Based Health Care (VBHC) is geplant in de Nederlandse gezondheidszorg. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen noemt VBHC in het jaarverslag. “Het is nu op de…

Werknemers die langdurig aan statisch magnetische velden worden blootgesteld bij de productie van MRI-scanners hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, ongevallen tijdens onder meer het woon-werkverkeer en verminderde slaap.…

Mensen met een chronische ziekte zoals suikerziekte, artrose of COPD ervaren commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak als te ingewikkeld. Activiteitenmeters zijn apparaten die bijvoorbeeld om de pols of met een klip…

Het gebruik van e-health-toepassingen wordt sinds 2013 jaarlijks gemonitord door Nictiz en het Nivel. Naarmate de jaren verlopen, zijn meer data beschikbaar en worden trends zichtbaar. Programmamanager Britt van Lettow…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.