Verschillende medicijnen voor verschillende kwalen verdragen elkaar niet altijd goed. Hoe bereik je een optimale afstemming?

[two_third]Eigenlijk was Mies Bakker (70) uit Badhoevedorp altijd kerngezond. Maar na een flinke whiplash staken allerlei kwalen ineens de kop op. Psoriasis, astma, diabetes, hartproblemen. “Ik weet niet of het door die whiplash komt, maar daarna is het in ieder geval wel gestart”, vertelt Mies. “Maar ja, het overkomt je en je moet door.” Dat gebeurt met een aantal medicijnen, die dankzij de Medicijnmonitor goed in balans zijn. “Ik heb altijd al een prima contact met mijn huisarts gehad, en daar is de apotheek de laatste jaren bij gekomen. Ik was laatst nog bij de apotheek, dan praten we alles door. Of de combinatie van de medicijnen wel goed is bijvoorbeeld. Er kwam een medicijn uit, dat eigenlijk niet goed bij een ander medicijn paste. De apotheker wilde het daar graag met de huisarts over hebben. Ik vind het prima. Dankzij het goede contact voel ik me wel gesteund.”[/two_third]

[one_third_last]

“Ik weet niet of het door die whiplash komt, maar daarna is het in ieder geval wel gestart”, vertelt Mies. “Maar ja, het overkomt je en je moet door.”

[/one_third_last]

Prettig gevoel

De medicatie van Mies wordt gecontroleerd met de Medicijnmonitor. “Dat vind ik een voordeel. Ik word goed in de gaten gehouden en dat is een prettig gevoel. Ik kreeg vorig jaar nieuwe medicijnen van de cardioloog, maar daar kon ik absoluut niet tegen. Dat heb ik ook doorgegeven aan de apotheek en dat vonden ze prettig om te weten.” De medicatie werd aangepast en Mies’ klachten verdwenen. Ze ervaart dat de medicijnen dankzij de afstemming door de Medicijnmonitor goed werken: “Natuurlijk zou ik graag van alle medicijnen af willen, maar ja, dat zit er niet in. Ze zijn nu goed op elkaar afgestemd en ik voel me er stukken beter door.” Mies krijgt ook advies om bepaalde medicijnen bijvoorbeeld niet tegelijk met melkproducten in te nemen. Sommige medicijnen kunnen beter ook niet gelijktijdig of juist op bepaalde tijden ingenomen worden. Mede dankzij de Medicijnmonitor zijn die zaken goed op elkaar afgestemd.

Onder controle

Bij bezoek aan een specialist heeft Mies altijd een uitdraai van de lijst met medicijnen bij zich, zodat de artsen er al rekening mee kunnen houden. “Ik krijg van de apotheek altijd keurig een e-mail met het bericht dat er weer medicijnen besteld moeten worden en ik hou het zelf ook bij. Dan kan ik dat gewoon bestellen, dat werkt hartstikke goed. Als ik met een nieuw recept kom, dan wordt dat weer afgestemd met de medicijnen die ik al gebruik zodat alles zo goed mogelijk verloopt. En zoals ik zei, ik voel me daar goed bij. En dat helpt om er niet te veel bij stil te staan wat je allemaal moet slikken. Het geeft je het gevoel dat je je ziekte onder controle hebt.”