Medische technologie

In deze uitgave kom je van alles te weten over cliëntgerichte zorginnovaties, mobiliteit, orthopedie én zorgoptimalisatie.

Klik op de afbeelding om de e-paper te bekijken

Inhoudsopgave

Veilig en vitaal thuis blijven wonen dankzij technologie

Mensen kunnen en willen langer zelfstandig wonen. De nieuwe generatie 65-plussers is namelijk mondig, autonoom en gewend om de touwtjes in handen te hebben. Ze beslissen zelf hoe ze hun leven inrichten en willen dat blijven doen zolang het kan.
  

Lees verder op pagina 4

Cliënt centraal dankzij e-monitoring

Levensstijlmonitoring, realtime monitoring, e-health, domotica, robotica, zorg op afstand via het scherm; geavanceerde technologische hulpmiddelen om de zorg thuis te organiseren worden steeds gebruikelijker.
  

Lees verder op pagina 7

Ik hoef niet meer voortdurend klaar te staan

Linda Verbrugge (57) is mantelzorger voor haar schoonvader (86) die alleen thuis woont. Ze is enthousiast gebruiker van een leefstijlmonitoring systeem, waarmee ze 24 uur per dag kan zien hoe het met hem is.
  

Lees verder op pagina 9

Mobieltje altijd bij de hand

Een angstaanval of een plotselinge drang naar drank of drugs overkomt mensen niet alleen als zij thuis zijn. Een mobieltje is tegenwoordig altijd bij de hand. Als dat mobieltje beschikt over een ‘noodplan’ dat op ieder gewenst moment kan worden geraadpleegd, kan dat helpen om die aanval te onderbreken.
  

Lees verder op pagina 10

Alledaagse dingen doen met behulp van technologie

Fysieke interactie tussen mens en machine is op zich niks bijzonders, we hebben er elke dag mee te maken. Als we het gaspedaal van onze auto induwen, bijvoorbeeld. Maar in de zorg zijn ontwikkelingen gaande die wel buitengewoon zijn, zowel voor de zorgverlener als de patiënt.
  

Lees verder op pagina 11

De zilverortheses van Dorieke: een liefdevol cadeau

Dorieke Kaspers (57) was vroeger model, trouwde, kreeg twee dochters en heeft inmiddels vier kleinkinderen. Ze was en is nog steeds een doener, iemand die graag aanpakt. Ze hield bijvoorbeeld van het zwaardere kluswerk – boren, zagen, overkappingen maken. Totdat zo’n zeven jaar geleden artrose de kop opstak.
  

Lees verder op pagina 12

Een kniebrace die niet afzakt

In Nederland hebben zo’n 1,2 miljoen mensen artrose, waarvan 594.000 aan hun knie. Een operatie kan een oplossing zijn, maar wat als je daarvoor bijvoorbeeld te jong bent? Dan is een kniebrace een goede oplossing.
  

Lees verder op pagina 13

Kwaliteit zorgtechnologie spreekt niet vanzelf

In de huidige samenleving wordt het dagelijkse leven steeds meer doordrongen van technologie. Zo ook binnen de zorgsector. Mensen worden steeds ouder, terwijl er tegelijkertijd minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. Daarnaast wordt de zorg steeds duurder. Technologie zal dan ook een cruciale rol gaan spelen als men kijkt naar de toekomst.
  

Lees verder op pagina 14

De complexiteit van geregelde zorg

Gemeentes willen hulpbehoevende inwoners maatwerk bieden en zo de kwaliteit van leven hoog houden. Tegelijkertijd moeten zij de financiële houdbaarheid van voorzieningen kunnen garanderen. Daarom is het belangrijk dat, op het moment dat ondersteuning nodig is, de juiste hulpvraag wordt gesteld zodat de gemeente de juiste oplossing kan bieden.
  

Lees verder op pagina 15