Dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid staat als een paal boven water. Maar hoe het precies onze mondbacteriën beïnvloedt, was tot dusver onbekend. Wetenschappers van the New york University School of Medicine hebben hier verandering in gebracht. Ze veronderstellen dat alcoholconsumptie niet alleen aanzet tot meer schadelijke bacteriën, maar ook de groei van gezonde microben verstoort.

1044 deelnemers

Voor hun studie, die onlangs is verschenen in het tijdschrift Microbiome, analyseerde het team 1044 volwassenen tussen de 55 en 87 jaar oud. Allen namen zij deel aan de American Cancer Society Cancer Prevention Study en de National Cancer Institute Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Screening Trial. Ook werden zij gevraagd om monsters van hun mondspeeksel af te geven.

Van de deelnemers waren er 270 niet-drinkers, 614 matige drinkers en 160 zware drinkers.

Meer schadelijke bacteriën

Na bestudering van de monsters kwamen de wetenschappers tot de ontdekking dat alcoholconsumptie tot de ontwikkeling van schadelijke mondbacteriën leidde. Tegelijkertijd bleek de groei van gezonde bacteriën, die ziekten kunnen voorkomen, te worden verstoord.

Alcoholconsumptie minderen

Volgens de wetenschappers kunnen schadelijke mondbacteriën leiden tot onder meer hartaandoeningen en hoofd-, nek- en darmkanker. Daarnaast is bekend dat een onbalans in mondbacteriën is verbonden aan de ontwikkeling van lokale orale ziekten, zoals parodontitis en gebitsproblemen.

Het team stelt dat het minderen met alcohol kan helpen om de schadelijke effecten terug te dringen en verdere schade als gevolg van ongezonde mondbacteriën te voorkomen. Om te zien hoe verschillende soorten alcoholische dranken onafhankelijk invloed kunnen uitoefenen, is meer onderzoek nodig.