Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers op basis van bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC.

Volgens slaaponderzoekster Elize Koopman–Verhoeff wisten onze grootouders al dat kinderen baat hebben bij rust, reinheid en regelmaat. Maar dat was tot nu toe nog niet wetenschappelijk onderzocht.

Korter slapen

Het onderzoek laat zien dat elfjarige kinderen later in slaap vallen en korter slapen als te weinig ritme hebben. Koopman-Verhoeff: “Je moet dan denken aan gemiddeld een half uur korter slapen per nacht. Wij kunnen uit onze studie nu niet concluderen wat daar de gevolgen van zijn. Maar uit andere studies weten we dat te weinig slaap kan leiden tot minder aandacht en een gebrek aan concentratie.”

Dagritme hangt samen met hoe je slaapt

De onderzoekers bezochten 1500 Rotterdamse kinderen die meedoen aan bevolkingsonderzoek Generation R. Dit bewuste onderdeel van de studie laat zien dat een goede nachtrust met meer samenhangt dan alleen op tijd naar bed gaan. Het ritme van de hele dag heeft invloed op hoe je ’s nachts slaapt.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat er wereldwijd onderzoek is gedaan met gebruik van speciale bewegingshorloges naar het slaapgedrag van zo’n grote groep kinderen over een tijdsbestek van meer dan tien jaar. Dit maakt het zeer uniek. Al op de peuterleeftijd werd het onderzoek gestart. Moeders van de kinderen vulden op driejarige, zesjarige en tienjarige leeftijd vragenlijsten in. Bijvoorbeeld over bedtijd, in slaap vallen en de tijden dat de kinderen opstaan.

Slaapdagboek

Toen de kinderen elf jaar waren hielden zij zelf negen dagen een slaapdagboek bij en kregen zij in die week ook een speciaal horloge om. Dat horloge meet beweging en daarmee kunnen de onderzoekers inschatten wanneer kinderen slapen en wakker zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry

Bron: Erasmus MC