Blijf op de hoogte

Meer weten over etalagebenen? Check deze websites!

Huisarts Mehrzad Nasseri blijft het lastig vinden; je hebt per patiënt maar tien minuten waarin je een heleboel wilt uitleggen. Zeker als het om etalagebenen gaat, perifeer arterieel vaatlijden (PAV) in medische termen, heb je best wat tijd nodig om duidelijk uit te leggen wat het is en wat je eraan kunt doen. Daarom geeft dokter Nasseri tips waar je meer kunt lezen of hulp kunt krijgen.

“Het komt voor dat die tien minuten niet genoeg zijn. Dan maken we een vervolgaanspraak.” zegt dokter Nasseri. “Aanvullend heb ik een aantal goede websites waarnaar ik doorverwijs. Claudicationet bijvoorbeeld of Thuisarts.nl  beantwoorden veel vragen die je kunt hebben als je net gehoord hebt dat je etalagebenen hebt. Bijvoorbeeld hoe de behandeling eruit ziet en wat je zelf kunt doen. Daarnaast biedt de website van het Voedingscentrum informatie over gezond eten.”

Gelukkig is er hulp

Dokter Nasseri: “Patiënten die een makkelijke en snelle oplossing verwachten, moet ik teleurstellen. Het is bij etalagebenen geen kwestie van een pilletje of een operatie en klaar ben je. Nee, je moet dusdanig veranderen dat je blijvend gezond leeft. Daarom is het zo fijn dat ik een heel netwerk aan hulptroepen om me heen heb. De fysiotherapeut voor looptraining, de diëtist voor dieetadvies, de praktijkondersteuner voor het stoppen met roken. En soms ook de psycholoog als je op een of andere manier mentaal wordt belemmerd om die gezonde leefstijl aan te gaan.”

Doe het samen!

Wie ook gebaat zijn bij duidelijke informatie over etalagebenen zijn de familieleden van een patiënt. Want je leefstijl veranderen lukt vooral als je het samen doet. Met ondersteuning van je partner, kinderen en vrienden is het een stuk makkelijker gezonde keuzes te maken. Blijft iedereen om je heen op de bank plakken met een vette snack erbij, dan wordt het best een opgave om de deur uit te gaan voor een gezonde wandeling. Neem je iedereen in het gezin mee in een gezondere manier van leven, dan helpen ze niet alleen jou, maar doen ze hun eigen lijf ook een plezier!”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0319-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.