Huisarts Mehrzad Nasseri blijft het lastig vinden; je hebt per patiënt maar tien minuten waarin je een heleboel wilt uitleggen. Zeker als het om etalagebenen gaat, perifeer arterieel vaatlijden (PAV) in medische termen, heb je best wat tijd nodig om duidelijk uit te leggen wat het is en wat je eraan kunt doen. Daarom geeft dokter Nasseri tips waar je meer kunt lezen of hulp kunt krijgen.

“Het komt voor dat die tien minuten niet genoeg zijn. Dan maken we een vervolgaanspraak.” zegt dokter Nasseri. “Aanvullend heb ik een aantal goede websites waarnaar ik doorverwijs. Claudicationet bijvoorbeeld of Thuisarts.nl  beantwoorden veel vragen die je kunt hebben als je net gehoord hebt dat je etalagebenen hebt. Bijvoorbeeld hoe de behandeling eruit ziet en wat je zelf kunt doen. Daarnaast biedt de website van het Voedingscentrum informatie over gezond eten.”

Gelukkig is er hulp

Dokter Nasseri: “Patiënten die een makkelijke en snelle oplossing verwachten, moet ik teleurstellen. Het is bij etalagebenen geen kwestie van een pilletje of een operatie en klaar ben je. Nee, je moet dusdanig veranderen dat je blijvend gezond leeft. Daarom is het zo fijn dat ik een heel netwerk aan hulptroepen om me heen heb. De fysiotherapeut voor looptraining, de diëtist voor dieetadvies, de praktijkondersteuner voor het stoppen met roken. En soms ook de psycholoog als je op een of andere manier mentaal wordt belemmerd om die gezonde leefstijl aan te gaan.”

Doe het samen!

Wie ook gebaat zijn bij duidelijke informatie over etalagebenen zijn de familieleden van een patiënt. Want je leefstijl veranderen lukt vooral als je het samen doet. Met ondersteuning van je partner, kinderen en vrienden is het een stuk makkelijker gezonde keuzes te maken. Blijft iedereen om je heen op de bank plakken met een vette snack erbij, dan wordt het best een opgave om de deur uit te gaan voor een gezonde wandeling. Neem je iedereen in het gezin mee in een gezondere manier van leven, dan helpen ze niet alleen jou, maar doen ze hun eigen lijf ook een plezier!”

 

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0319-1