Het kan soms erg lang duren voordat een hernia spontaan verdwijnt. Vaak is microchirurgisch opereren beter, vooral wanneer blijkt dat er geen tendens tot verbetering is na 4-6 weken, óf de pijn te heftig is, óf de beperking van de levenskwaliteit niet zo lang geaccepteerd kan worden. Gelukkig is er een snel alternatief. De in Keulen werkzame Nederlandse Neurochirurg Patrick Simons vertelt hoe hij werkt zonder wachtlijsten.

Snelle operatie

Zelfs na het stellen van de diagnose nog 8-12 weken wachten tot je geholpen wordt aan je hernia? Voor veel patiënten duurt het te lang: de pijn kan erg hevig zijn en de kans op blijvende schade neemt met de tijd toe. “De belangrijkste factor om van een hernia goed te herstellen, is tijd,” vertelt Patrick Simons, “meestal krimpt de hernia dan vanzelf. Echter, hoe langer de hernia tegen de zenuw drukt, hoe meer deze twee verkleven. Daardoor wordt het verwijderen lastiger en risicovoller, en de resultaten slechter. Een Nederlandse studie onder leiding van Prof. Wilco Peul toonde aan dat weliswaar veel hernia’s na één jaar weg zijn (een jaar kan heel lang zijn!), maar ook dat de resultaten bij een snelle operatie beter zijn.”

Uitstralende pijn

In de praktijk van Simons in de Mediapark Klinik te Keulen, is het doel allereerst om snel duidelijkheid over de oorzaak van de pijn te hebben. Vervolgens is in te schatten of een operatie op korte termijn nodig is, of dat afwachten de beste ‘hernia-weg’ is. “Wij maken bij uitstralende pijn op korte termijn een MRI” vertelt Simons. “Dit gebeurt in Keulen op dezelfde dag waarop het gesprek en het neurologisch onderzoek plaatsvindt.” Aan het eind van dit korte traject weet de patiënt dus direct wat de oorzaak van zijn pijn is, en krijgt een behandelplan. Slechts twintig procent van de mensen wordt dan geopereerd, maar die mogen zelf beslissen wanneer ze geholpen worden, zelfs als het de volgende dag moet zijn!

Geen wachtlijsten

Waarom kan Simons werken zonder wachtlijsten, terwijl dit zijn collega’s in Nederland lang niet altijd lukt? “Wij doen maar één ding in onze neurochirurgische praktijk, en dat is het behandelen van ruggen. Hierdoor ga je heel efficiënt werken, zeker met 24 jaar ervaring en 6000 patiënten per jaar. Verder zijn we flexibel in de werktijden, er wordt niets verschoven: wat vandaag gepland staat wordt vandaag gedaan, hoe laat het ook wordt.”

Alles in één hand

Simons beweert overigens niet dat de Nederlandse herniazorg slecht is. “Integendeel!” zegt Simons, “de Nederlandse herniazorg is erg goed, alleen jammer dat de patiënt eigenlijk tussen drie tot vier verschillende specialisten hangt: neuroloog, pijnbestrijder, orthopeed en neurochirurg. Onze kracht is alles in één hand: snelle, doelgerichte, specialistische zorg.”

Meer informatie?

www.hernia-weg.nl