Blijf op de hoogte

Nieuwe richtlijnen behandeling diabetes type 2

De twee grootste diabetesorganisaties ter wereld, de American Diabetes Association en de European Association for the Study of Diabetes, stelden op vrijdag 5 oktober 2018 hun nieuwe richtlijnen voor om hyperglycemie of een te hoge bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2 onder controle te krijgen. Vijf Amerikaanse en vijf Europese diabetesexperts werden aangesteld om voor artsen duidelijkheid te scheppen over het gebruik van medicijnen voor de behandeling van diabetes type 2. Nieuw daarbij is dat elke aanbeveling gebaseerd is op evidencebased feiten uit de vakliteratuur en gerandomiseerde klinische patiëntenstudies.

Prof. dr. Chantal Mathieu, endocrinoloog in UZ Leuven en een van de co-auteurs van de nieuwe richtlijnen: “Er bestaan ontzettend veel medicijnen voor diabetes type 2. Artsen zien op dit moment door de bomen het bos niet meer. Waar de vorige aanbevelingen een keuzemenu voorschreven, zijn het nu duidelijke richtlijnen die uitgaan van wat de diabetespatiënt het meest nodig heeft.”

Stappenplan begint bij uitsluiten van comorbiditeit

Een aantal zaken blijven onveranderd: de patiënt staat centraal in zijn behandeling. Hij vormt samen met zijn arts een team en stelt mee zijn behandelplan op. Bedoeling van diabetesmedicijnen is om verwikkelingen te voorkomen, maar vooral om de levenskwaliteit van een patiënt te verbeteren. Als iemand zich comfortabeler voelt met een pil dan met een injectie, moet dat meespelen in de beslissing voor de juiste medicatie. Ook het feit dat een aanpassing van de levensstijl cruciaal is en dat niet alleen de bloedsuikerspiegel belangrijk is, maar ook bloeddruk en cholesterol, is een bevestiging van de vorige aanbevelingen.

Bij de nieuwe aanbevelingen is vooral het stappenplan in de vorm van uitsluiting belangrijk. De eerste stap moet telkens zijn om te kijken of een patiënt last heeft van hartlijden, hartfalen of chronisch nierlijden. In dat geval is het duidelijk dat de voorkeur uitgaat naar een behandeling met remmers die met name de overmaat van glucose in het bloed via de urine afremmen of receptoren die zorgen voor de verlaging van de bloedglucoseconcentratie, beide middelen waarvan zwart op wit bewezen is dat ze patiënten met dat type aandoeningen langer laten leven.

Individuele criteria

Tachtig procent van de patiënten met diabetes type 2 hebben die medische aandoeningen niet. Voor die grote groep patiënten moet de arts eerst kijken naar een aantal karakteristieken die voor de patiënt prioritair zijn. Bijvoorbeeld naar hoe essentieel het is dat een patiënt geen hypo of te lage bloedsuikerspiegel krijgt, zoals iemand die veel met de wagen rijdt of een chirurg. In dat geval zijn de criteria veiligheid en zekerheid doorslaggevend. Een ander criterium kan zijn om te kijken hoe belangrijk is het dat de patiënt geen gewichtstoename krijgt: ook daarvoor bestaat een bepaalde medicijnengroep die bewezen heeft dat ze werkt. Als een zo laag mogelijke kostprijs het belangrijkste criterium is, bijvoorbeeld in landen waar een bepaald type geneesmiddelen niet wordt terugbetaald of in ontwikkelingslanden, gelden weer andere richtlijnen. In dat geval wijzen de richtlijnen naar goedkopere medicijnen en wordt de nadruk gelegd op de noodzaak om mensen grondig te informeren over hypoglycemie, gewichttoename of hartaandoeningen.

Last but not least is er de aanbeveling voor patiënten die verplicht zijn met een ingespoten geneesmiddel te werken omdat pillen voor hen niet krachtig genoeg zijn. In dat geval raden de experts altijd een injectie met bovengenoemde receptor aan boven insuline, alweer op basis van evidencebased onderzoeken.

Bron: UZ Leuven

Gerelateerde artikelen

Hylke Boelens en Gitte Smolders zijn diëtist met een specialisatie in de klinische psycho-neuro-immunologie. Dit wil zeggen dat zij kijken naar de mens als geheel. Vanuit die visie ontwikkelen zij…

Voor een groot deel is onze Westerse leefstijl met zoet, vet en veel eten en weinig beweging schuldig aan het ontstaan van allerlei chronische ziekten als diabetes en obesitas. Een…

Eveline van de Waterlaat is diëtiste, psycholoog en PowerSlim voedingscoach. Samen met haar cliënt Marion bespreekt ze de werkwijze en het resultaat van het afslankprogramma. Wat was het moment dat…

Een koolhydraatarm dieet als therapie voor diabetes type 2: meer en meer wordt aangetoond dat het kan. Wim Tilburgs deed een leefstijlverandering en kon al heel snel helemaal stoppen met…

Je zou evengoed controle kunnen houden over je gewicht en bloedsuikerspiegel met een dieet waarbij je twee dagen vast en vijf dagen een normaal dieet volgt. Om die reden geloven…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.