Blijf op de hoogte

Norovirus belangrijkste veroorzaker voedselgerelateerde uitbraken

In 2016 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en vergiftigingen geregistreerd dan in 2015. Of dat komt doordat er daadwerkelijk meer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn gedaan is niet bekend. Belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde uitbraken blijft het Norovirus. Dit blijkt uit een analyse van de geregistreerde uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen in 2016.

In 2016 zijn in totaal 594 uitbraken gemeld met 2731 zieken. Het jaar ervoor waren dat 406 gemelde uitbraken met 1850 zieken. Net als in voorgaande jaren is het Norovirus de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

NVWA en GGD-registraties

Uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen worden geregistreerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en GGD-en (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten). Zij registreren en onderzoeken deze uitbraken om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die hebben blootgestaan aan besmet voedsel en probeert via hen de mogelijke bronnen te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM voegt de meldingen van beide instanties samen en analyseert ze als een geheel. Deze analyse levert inzicht op in oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

Salmonellabacterie werkt ingenieus | Mijngezondheidsgids
Lees ook: salmonellabacterie werkt ingenieus

Neem hygiënische maatregelen

Veel van deze voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handenwassen voor etensbereiding, is het belangrijk ‘kruisbesmetting’ te voorkomen. Hiervoor is het van belang in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken voor rauw en gaar voedsel.

Bron: RIVM

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.