Goed nieuws voor notenliefhebbers. Wetenschappers van het Karolinska Institutet in Stockholm stellen namelijk dat regelmatige consumptie mogelijk je hart beschermt. De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in het tijdschrift Heart.

Noten en het hart

Er zijn al eerder studies geweest naar het effect van noten op het hart. Hieruit kwam naar voren dat matige consumptie het risico op cardiovasculaire ziekten kan verkleinen. De wetenschappers verklaarden dit met het feit dat noten het lipidenprofiel verbetert waardoor de kans op gewichtstoename afneemt. Er zijn echter ook onderzoekers die stellen dat het alles van doen zou hebben met de ontstekingsremmende werking van noten.

De Noorse wetenschappers wilden het precieze effect van noten op verschillende cardiovasculaire ziekten onderzoeken. Hiervoor analyseerden zij de gegevens van 61.000 Zweden tussen de 45 en 83 jaar oud. Na het invullen van meerdere vragenlijsten werden zij zeventien jaar gevolgd.

Noteneters gezonder

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat noteneters over het algemeen een gezondere levensstijl leiden dan mensen die geen noten eten. Zo dronken en rookten zij minder, waren slanker en aten meer groenten en fruit. Daarnaast waren ze hoger opgeleid en hadden minder vaak een hoge bloeddruk.

Minder risico hartfalen

In het geval de onderzoekers zich enkel focusten op leeftijd en sekse, bleken noten verbonden te zijn aan een verminderd risico op een hartaanval, hartfalen, ritmestoornissen en buikslagader-aneurysma’s. Meer specifiek bleken mensen die gemiddeld drie keer per week een handje noten aten 3 procent minder kans te hebben op atriale fibrillatie. Werd dit meer dan drie keer, dan liepen zij 18 procent minder risico.

Wanneer de wetenschappers echter ook rekening hielden met andere factoren, zoals iemands levensstijl, dieet, familiegeschiedenis en diabetes, werd het verband tussen noten en hartziekten minder duidelijk zichtbaar. Hoewel er wel sprake leek te zijn van een positief effect, was deze minder consequent aanwezig. Zo bleek het eten van een handjevol noten te zijn verbonden aan 20 procent minder risico op hartfalen, maar dit effect werd teniet gedaan in het geval de noten meer dan drie keer werden gegeten.

Geen duidelijk verband

De onderzoekers benadrukken dat hun studie slechts observerend is, waardoor het effect van noten op het hart nog niet bewezen is. Daarnaast is ook nog niet duidelijk of het de noten zelf zijn die voor de voordelen zorgen of de factoren die zijn verbonden aan de consumptie, zoals een gezonde levensstijl.