Blijf op de hoogte

Ontdekkingen & ontwikkelingen bij longkanker

Bij een diagnose als longkanker past maar één beleid: iedere patiënt de beste zorg – op basis van de nieuwste inzichten – in het juiste gespecialiseerde centrum bieden. Precies daarvoor zet patiëntenvereniging en kenniscentrum Longkanker Nederland zich in.

Nieuwe behandelingen

Longkanker. Het is niet voor niets een gevreesde diagnose. Want naast dat het een van de meest voorkomende soorten kanker is, overlijdt een aanzienlijk deel van de patiënten eraan. Mede daarom staat het onderzoek naar longkanker, in al z’n varianten, niet stil. Zo leren we steeds meer over de oorzaken ervan. En dus ook hoe je veel doelgerichter de kankercellen kunt aanpakken. Want waar we kanker vooral associëren met een operatie gevolgd door chemotherapie en bestraling, zien we tegenwoordig steeds meer nieuwe behandelingen als immuuntherapie of pillen die doeltreffend de kankercellen te lijf gaan.

Risicofactoren

Roken, meeroken, luchtvervuiling, andere longziekten, straling en schadelijke stoffen zoals asbest zijn de bekende risicofactoren die de kans op longkanker vergroten. Maar we begrijpen steeds beter dat longkanker iedereen kan overkomen, ook degenen die nooit gerookt hebben. Er zijn veel ontdekkingen over die andere oorzaak; genetische factoren. Vooral bij mutaties en translocaties, een subvorm van adenocarcinoom, behorend tot de niet-kleincellige longkanker, ligt de oorzaak in de genen. Een spontane genmutatie (schade in het DNA) of translocatie (verplaatsing van stukjes DNA) veroorzaakt dan longkanker. De meest bekende mutaties en translocaties waarvoor een doelgerichte therapie bestaat zijn EGFR, ALK en ROS-1. Deze vormen krijgen mensen op jongere leeftijd dan de meeste andere vormen van longkanker.

Na de juiste diagnose, zorg bij expertcentrum

Wegens de verscheidenheid aan soorten longkanker is het van belang tijdig de juiste diagnose te stellen. Want elke vorm van longkanker behoeft z’n eigen behandeling. En als het om genmutaties gaat, is vaak een behandeling beschikbaar die maar weinig bijwerkingen geeft en je zelf thuis kunt toedienen. Chemotherapie is dan pas in de laatste levensfase van toepassing; pillen die gericht de kankercellen uitschakelen, doelgerichte therapie genoemd, is dan een betere aanpak. Niet elk ziekenhuis is uitgerust met de gespecialiseerde kennis en apparatuur die ervoor nodig is om de exacte vorm van longkanker vast te stellen en passend te behandelen. Daarom is doorverwijzen naar een expertcentrum van levensbelang. Bij zeldzame genmutaties zijn dat het UMCG, MUMC, AvL, ErasmusMC en Amsterdam UMC.

Zo maken we de longkankerzorg beter

Longkanker Nederland heeft een missie. Of eigenlijk drie. Want de belangenorganisatie voor longkankerpatiënten doet er, binnen de zorg, wetenschap, verzekeraars en politiek, alles aan om ervoor te zorgen dat iedere patiënt zo snel mogelijk met een passende behandeling kan starten in het voor hem of haar juiste expertcentrum. Daarnaast zet de organisatie in op één vaste zorgverlener als aanspreekpunt en een grote mate van meebeslissen over het behandeltraject. Tot slot is het streven dat iedere patiënt die nog rookt, een bewezen effectief anti-rookprogramma krijgt aangeboden. Aangetoond is dat de behandeling beter aanslaat als iemand stopt met roken.

Met longkanker sta je er niet alleen voor. Op longkankernederland.nl vind je de juiste informatie over de varianten van de ziekte, evenals data van bijeenkomsten met lotgenoten. Op 2 mei is er een bijeenkomst voor patiënten met type longkanker EGFR, ALK en ROS-1 in het UMCU. Aanmelden via info@longkankernederland.nl.
Gerelateerde artikelen

Wat houdt de samenwerking binnen Longkankernet in? De samenwerking binnen het netwerk richt zich op de behandeling van patiënten met longkanker. De samenwerking wordt gebundeld in het programma ‘Longkankernet’ dat…

Voordat longkanker ontstaat kunnen voorstadia worden gevonden in de luchtwegen. Slechts de helft hiervan groeit daadwerkelijk uit tot longkanker, terwijl andere verdwijnen of goedaardig blijven. Onder de microscoop zien deze…

Voor de behandeling van longkanker bestaan diverse therapieën: chemotherapie, radiotherapie, targeted therapy en immunotherapie. Momenteel zijn voor immunotherapie twee geneesmiddelen geregistreerd in Nederland. Om niet onnodig medicijnen te geven aan…

De laatste jaren zijn er veel mogelijkheden bijgekomen voor de behandeling van uitgezaaide longkanker. Tot 2010 was chemotherapie de enige vorm van behandeling die op grote schaal werd toegepast. Sindsdien…

Voor een goede, gerichte behandeling van longkanker is een precieze diagnose essentieel. Nu de diagnosemogelijkheden zich snel ontwikkelen en uitbreiden, wordt ook de behandeling steeds beter. Prof. dr. Ed Schuuring…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.