(Huis)artsen vragen regelmatig aan patiënten om goed te letten op ongewoon gewichtsverlies. En dat lijkt niet voor niets. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van Oxford University en University of Exeter blijkt namelijk dat het de tweede grootste voorspeller van kanker is. Het is al langer bekend dat gewichtsverlies mogelijk een signaal kan zijn voor kanker, maar het verband is nu voor het eerst onderzocht op basis van alle voorgaande studies.

10 kankervormen

De Britse onderzoekers analyseerden data afkomstig van 25 eerdere studies naar gewichtsverlies in relatie tot kanker. In totaal ging het om gegevens van ruim 11,5 miljoen patiënten. Gewichtsverlies bleek een risicofactor voor 10 kankervormen te weten; prostaat-, darm-, long-, maag-, alvleesklier-, eierstok-, galwegen- en blaaskanker en non-Hodgkinlymfoom en myeloom.

Zestigplussers

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat gewichtsverlies bij zestigplussers boven de grens van 3% uitkwam, wat betreft noodzaak voor verder onderzoek. Voor vrouwen boven de 60 gold een gemiddeld risico van 6,7% op een van de kankervormen en bij mannen in alle leeftijdscategorieën was dit percentage 14,2%.

Eerstelijnszorg

Volgens onderzoeker Brian Nicholson, University of Oxford, is het voor de eerstelijnszorg van belang dat aspecifieke symptomen als gewichtsverlies onderzocht worden om kanker in een vroeg stadium op te sporen en hiermee mensenlevens te redden. Nicholson: “Uit onze analyse blijkt dat gericht onderzoek van vetweefsel in het lichaam kan helpen om eerder een diagnose te stellen.” Volgens hem is er nu meer onderzoek nodig naar het vinden van de juiste combinaties van tests die afgenomen kunnen worden bij patiënten. Daarnaast moeten de richtlijnen van zorgwekkend gewichtsverlies duidelijk worden onder eerstelijnszorgpersoneel en patiënten.’

Neem gewichtsverlies serieus bij ouder worden | Mijn Gezondheidsgids

Lees ook: neem gewichtsverlies serieus bij ouder worden

Klinieken

De uitkomsten van het onderzoek zijn toevalligerwijs gepubliceerd in dezelfde periode dat in het Verenigd Koninkrijk het nieuws naar buitenkwam over ‘one-stop’ klinieken voor het vaststellen van een kankerdiagnose. “In deze speciaal opgezette klinieken kunnen patiënten terecht voor alle onderzoeken die nodig zijn om een diagnose te stellen”, vertelt onderzoeker Willie Hamilton, University of Exeter. Dit betekent dat ze niet naar verschillende locaties hoeven, wat gemak en tijdsbesparing oplevert.

De bevindingen zijn gepubliceerd in the British Journal of General Practice.