Orale seks en roken verhogen het risico om een HPV-gerelateerde vorm van hoofd- en nekkanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Oncology.

Humaan papillomavirus (HPV)

Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten van het humaan papillomavirus (HPV), maar slechts een paar kunnen kanker teweegbrengen. HPV16 of 18 kunnen bijvoorbeeld baarmoederhalskanker veroorzaken. Daarnaast kan HPV16 orofaryngeale kanker uitlokken, een zeldzame vorm van hoofd- en nekkanker die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).

Orofaryngaele kanker

Experts hebben voorspeld dat orofaryngeale kanker in 2020 waarschijnlijk vaker voorkomt dan baarmoederhalskanker. Het is dan ook noodzakelijk om gezonde mensen te identificeren die een hoog risico op orofaryngeale kanker lopen. Deze informatie kan worden gebruikt om potentiële screeningstrategieën te ontwikkelen.

Verband orale seks, roken en kanker

De onderzoekers wilden het verband bekijken tussen orale seks, roken en het ontwikkelen van orofaryngeale kanker. Hiervoor bestudeerden ze gegevens van 13.089 mensen in de leeftijdscategorie van 20 tot 69 jaar. Allen hadden ze deelgenomen aan de National Health and Nutrition Examination Survey.

De deelnemers werden onderzocht op orale HPV-infecties. Vervolgens bekeken de wetenschappers gegevens over orofaryngeale kankergevallen om hun risico op de aandoening te voorspellen.

Vrouwen

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat vrouwen die slechts één of geen enkele orale sekspartner in hun leven hadden gehad het minste risico liepen op een orale HPV-infectie. Van degenen die rookten ontwikkelden 1,8% de infectie en van de niet-rokers 0,5%. Dit percentage nam toe tot 1,5% wanneer de vrouwen meer orale sekspartners hadden gehad.

Mannen

Daarnaast bleek dat slechts 0,7% van de mannen een orale HPV-infectie ontwikkelde. Hun risico nam toe wanneer zij rookten of meer orale sekspartners hadden gehad.

Ook hier bleken mannen met slechts één of geen enkele orale sekspartner het minste risico te lopen. Van hen ontwikkelde slechts 1,4% de infectie. Voor niet-rokende mannen met twee tot vier orale sekspartners nam dit aantal met 4% toe en steeg naar 7,1% voor degenen die rookten.

Van de niet-rokende mannen met meer dan vijf orale sekspartners bleek 7,4% de orale HPV-infectie te ontwikkelen. Bij rokers steeg dit percentage naar 15%.

Screenings niet voordelig

Momenteel zijn er geen onderzoeken waarmee mensen gescreend kunnen worden op orofaryngeale kanker, aldus de wetenschappers. Het is een zeldzame kankersoort en voor de meeste gezonde mensen zouden de nadelen die aan de screening hangen de voordelen overstijgen. Dit heeft te maken met mogelijk valse positieve uitkomsten en de angst die daarop volgt.

De onderzoekers stellen daarnaast dat hun studie laat zien dat het identificeren van degenen die een orale HPV-infectie hebben hun toekomstige risico op kanker niet goed voorspelt. Hierom is het vinden van een screening erg uitdagend.