Blijf op de hoogte

Bijnierschorsinsufficiëntie – De behandeling en medicatieverandering met dr. Franken

0:00
0:00

In deze video over bijnierschorsinsufficiëntie vertelt internist-endocrinoloog Dr. Franken over de behandeling en aandachtspunten bij medicatieverandering. Bijnierschorsinsufficiëntie is een zeldzame aandoening waarbij de bijnierschors te weinig bijnierschorshormonen aanmaakt. Primaire bijnierschorsinsufficiëntie wordt ook wel de ziekte van Addison genoemd.

Behandeling

Dr. Franken gaat in op drie pijlers van de behandeling van bijnierschorsinsufficiëntie:

  • De eerste pijler is het aanvullen van het tekort aan cortisol d.m.v. hydrocortison medicatie.
  • De tweede pijler is stressmanagement. In stresssituaties hebben patiënten extra hydrocortison nodig, anders kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Op BijnierNet zijn er stressschema’s beschikbaar om patiënten hiermee te helpen.
  • Bijniervereniging NVACP en BijnierNet.

Medicatieverandering

Er zijn twee soorten hydrocortison medicijnen voor bijnierschorsinsufficiëntie: de kortwerkende medicatie en de langwerkende hydrocortison (met vertraagde afgifte).

Dr. Anton geeft aan dat medicatieverandering kan leiden tot onder- of overbehandeling. Uit onderzoek blijkt dat goede voorlichting belangrijk is voorafgaand aan medicatieverandering, om ernstige situaties te voorkomen, zoals een bijniercrisis.

Voorbeelden van onderhandeling zijn moeheid, duizeligheid en buikpijn. Bij te veel gebruik van hydrocortison kan een patiënt last ervaren van: overgewicht, een hoge bloeddruk en slapeloosheid.

Gerelateerde artikelen

Bijnierschorsinsufficiëntie is een aandoening waarbij de productie van de bijnierhormonen verminderd is. Het is daarom van belang dat patiënten juist leren om te gaan met de aandoening en daarbij de…

Vaak denkt men bij het beheersen van stress bij mensen met bijnierschorsinsufficiëntie aan het innemen van medicatie. In deze video gaan Dr. Cornelie Andela en Dr. Sasja Huisman in op…

In deze podcast vertelt endocrinoloog professor Nienke Biermasz uit het Leids Universitair Medisch Centrum over factoren die invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie, zoals (i)…

In deze podcast praat Maarten Le Fevre van Deci Medical Partners over de zeldzame ziekte bijnierschorsinsufficiëntie met Johan de Graaf, voorzitter van de Nederlandse Hypofyse Stichting, en patiënte Lieke Opdam…

In de behandeling van bijnierschorsinsufficiëntie speelt de verpleegkundig specialist een belangrijke rol. Kirsten Davidse is verpleegkundig specialist in het Erasmus MC te Rotterdam. Zij vertelt over haar betekenis voor mensen met bijnierschorsinsufficiëntie.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.