Blijf op de hoogte

Contactlenzen: de goede balans tussen comfort en zicht

Comfort en zicht: het zijn de twee ijkpunten waarop contactlenzen worden beoordeeld. Dan is het wel prettig als de lens wordt aangemeten door een contactlensspecialist.

Contactlenzen, de ontwikkelingen

Eef van der Worp is van huis uit optometrist en is als associate researcher verbonden aan de Maastricht University. Hij bekleedt ook functies aan universiteiten in het buitenland. De geschiedenis en zeker de toekomst van de contactlens heeft zijn speciale aandacht. “Nederlanders dragen relatief veel vormstabiele, in de volksmond ‘harde’, lenzen. Volgens een recente enquete gaat zo’n 26 procent van alle nieuwe passingen voor vormstabiele lenzen. Dat aantal is de laatste jaren redelijk stabiel. Driekwart heeft dus zachte lenzen”, vertelt hij.

Met name in het segment van de zachte lenzen zijn recentelijk veel ontwikkelingen geweest. “De lenzen worden steeds sneller vervangbaar. Eerst na zes maanden, toen een maand en nu zelfs na een dag. Het is een voortdurende zoektocht naar de goede balans tussen comfort en zicht. Maar elk voordeel heeft een nadeel. Daglenzen zijn comfortabel, je hoeft geen lenzenvloeistof mee te nemen, het is veilig. Het nadeel is dat je deze lenzen niet in veel verschillende maten kan maken. Ze zijn er dus vaak maar in één maat, dus als je ogen hebt die van het gemiddelde afwijken, dan lever je in op comfort. Je kunt ook niet één maat schoenen maken en hopen dat iedereen die past.”

De nieuwe trend is een maat-maandlens: een lens die je een maand draagt, maar qua maat en vorm goed is afgestemd op het individuele oog. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als contactlensdrager naar een contactlensspecialist gaat, die kijkt of de lens die je draagt of wil dragen wel bij jou past. Het is geen goed plan om ergens een goedkopere lens met hetzelfde getal te gaan gebruiken. Er zal niet direct een ooginfectie ontstaan -zachte lenzen zijn behoorlijk veilig-, maar als ze niet lekker zitten zal de drager op een gegeven moment stoppen met dragen.”

Waarom stoppen mensen met contactlenzen?

Feit is dat de markt voor contactlenzen de laatste jaren niet meer groeit, ondanks de ontwikkelingen en verbeteringen in de lenzen zelf. “Er vallen dus net zo veel gebruikers af als dat er bij komen en dat is jammer. Comfort speelt daar een belangrijke rol in.”

Eef van der Worp doet onderzoek naar de complexe redenen achter het stoppen met het dragen van contactlenzen. Zaken als materiaal, droogheid spelen daarin een rol. Pasvorm ook. “Als je zorgt dat een lens beter past, zit ie lekkerder en zal de drager minder snel geneigd zijn te stoppen.” Belangrijk is ook om een goede vloeistof aan te laten sluiten bij het materiaal van de lens.

Hoe ziet de toekomst er uit?

Het onderzoek van Eef van der Worp richt zich op het zo nauwkeurig meten van de oogvorm. Dat heeft inmiddels zoveel nieuwe inzichten opgeleverd, dat volgende stappen gezet kunnen worden. “Als je goed weet wat de oogvorm is, kun je dan betere lenzen maken die beter aansluiten en passen. Als een maatpak. Daar is winst te behalen en ik zie daar ook wel een belangrijke ontwikkeling naar de toekomst in. We gaan toe naar custom made lenzen, voor een optimaal comfort en zicht.”

“Daarnaast zien we een enorme toename van bijziendheid, op dit moment vooral in het Verre Oosten. Die trend is ook enigszins zichtbaar in Europa. Omdat bij bijziendheid het netvlies onder spanning komt te staan, geeft dit op termijn een serieus gezondheidsprobleem.” Mogelijk kan een oogdruppel een oplossing bieden, mits het wordt aangebracht in de jaren van groei. Ook zogenoemde nachtlenzen en speciale zachte lenzen blijken een remmende werking op bijziendheid te hebben.

Gerelateerde artikelen

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.