Meer behoefte aan donoren

Momenteel staan zo’n 950 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan. Dit aantal blijft groeien in verhouding tot het aantal beschikbare donoren van orgaan en/of weefsel. Bij weefsel moet je denken aan onder andere huid, hoornvlies, hartklep en bot.
Wanneer zijn donoren geschikt?
Volgens het CBS heeft sinds 2015 ongeveer een kwart van de Nederlanders toestemming gegeven voor het gebruik van diens organen of weefsels na overlijden. Op het moment dat een persoon komt te overlijden en diens organen gebruikt worden voor transplantatie, spreken we over postmortale transplantatie. Een belangrijk gegeven hierin is hoe geschikt de organen zijn.
Iemand die zich heeft laten registreren in het donorregister en hiermee haar organen beschikbaar stelt, is niet per definitie een geschikte orgaandonor. Onderstaand tref je een overzicht aan van de belangrijkste criteria die gelden voor een geregistreerde donor die is komen te overlijden.
Het systeem van donorregistratie
Ieder jaar overlijden er ongeveer 150 personen die op een wachtlijst staan voor een nieuw orgaan. Daarnaast daalt het aantal transplantaties en stijgt het aantal donorpatiënten. Nu is het zo dat mensen zelf kunnen aangeven of zij geregistreerd worden als donor. Dit systeem werkt niet optimaal, omdat mensen die helemaal geen keuze maken niet actief worden benaderd.
De overheid ontvangt steeds meer druk van binnen- en buitenaf om in de wet een actief systeem van donorregistratie vast te leggen. Hiermee wordt iedereen tot 18 jaar die nog geen keuze heeft gemaakt gevraagd alsnog een keuze door te geven. Mocht hier geen reactie op binnenkomen dan worden zij automatisch geregistreerd als donor, met de optie om dit alsnog te wijzigen.
De donorweek
Initiatieven van donorstichtingen, patiëntenverenigingen en het ministerie van VWS hebben de laatste zes jaren niet het gewenste resultaat opgebracht. De donorweek is een initiatief van de eerder genoemde partijen, waarin acties worden gevoerd die moeten leiden tot donorregistratie. Dit jaar zal de donorweek starten op 10 oktober.
De oproep van een nierpatiënt
Florin Anca (27) is geboren met een chronische nierafwijking. Zijn nierfuncties werken nog voor 25%. Hij hoopt met een vernieuwing van het systeem dat de wachtlijsten voor het krijgen van een nieuwe nier korter worden. In het algemeen pleit hij voor meer donorregistraties en kortere wachtlijsten, waardoor de levensverwachting van patiënten toeneemt. Met het oog op een verhoogde levensverwachting ziet hij ook mogelijkheden voor de economie. Hiermee doelt hij op langdurig zieke patiënten die weer kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking