Blijf op de hoogte

Vraag naar volledig afbreekbare lichaamseigen borstimplantaten stijgt

“Als je al meer dan twintig jaar onafgebroken een speler bent op de markt van borstimplantaten en je moet je soms nog voorstellen, dan ben je te bescheiden geweest”, zegt Peggy de La Roij lachend. Samen met Natasja Vinke vormt ze de directie van Contourion B.V.; inmiddels exclusief leverancier van de Monobloc® Hydrogel-CMC borstimplantaten van Laboratoires Arion. Ze timmeren aan de weg als nooit tevoren. Hun beproefde product sluit aan bij de groeiende vraag naar veilige en volledig afbreekbare lichaamseigen borstimplantaten. Het past naadloos in een tijd waar steeds bewuster en kritischer wordt gekeken naar natuurlijk, gezond en doordacht duurzaam leven.

Vinke en de La Roij stippelen sinds drie jaar met Contourion een route uit waarbij een bewuste keuze van het borstimplantaat centraal staat. Het afvinken van voor- en nadelen als het om verschillende borstimplantaten gaat is cruciaal. Ze willen eenvoudigweg alle vrouwen laten weten dat er meer opties zijn dan siliconen.

Wetenschappelijk onderzoek op borstimplantaten

“De gereedstaande trein van implantaten wordt nog te vaak genomen zonder dat er goed op alle perrons is gekeken”, schetst Vinke. “De keuze voor een borstimplantaat wordt vaak gemaakt zonder dat andere mogelijkheden worden belicht die hetzelfde effect bereiken. Een toepassing die volgens ons voordelen biedt is Monobloc® Hydrogel-CMC. Door de volledig biologisch afbreekbare gelvulling geldt dit implantaat wellicht als de meest veilige op de markt.

Om onze beweringen te onderbouwen, schuwen we geen enkel wetenschappelijk onderzoek. Ons product en de bevindingen van vrouwen worden doorlopend onderzocht. Door aansluiting bij DBIR en het opzetten van een grootschalig follow up-onderzoek met VUMC zetten wij de nodige stappen om eenieder die het wil horen bij te praten over de feiten van de Monobloc® Hydrogel-CMC.”

De PIP-affaire, het RIVM-onderzoek, ALCL; allemaal prikkels, waardoor plastisch chirurgen steeds meer vragen krijgen over borstimplantaten. In toenemende mate moet de plastisch chirurg soms praten als Brugman tegen een met veel informatie ‘gewapende’ cliënt. Voor beiden een zware taak.

Google regeert

De La Roij: “De patiënt anno nu is veel mondiger en dat is goed. Tevens zoekt de patiënt veel antwoorden op vragen via de zoekmachine en social media, ook prima. Wel horen wij vaak terug dat patiënten de gevonden antwoorden op Google meteen als evangelie meenemen naar hun gesprek met de arts of chirurg. Dan wordt het onoverzichtelijk. Het speurwerk van de patiënt is denk ik te herleiden naar onzekerheid en vrees.

Voor velen is het nogal een stap om te nemen. Als de patiënt samen met de chirurg even pas op de plaats maken en kijken welke keuzen er zijn, is er al veel gewonnen. Dat naast de bekende met siliconengel gevulde implantaten ook gekozen kan worden voor een hydrogel gevuld implantaat geeft veel vrouwen gemoedsrust, vernemen we uit ervaring. Dit zien we ook bij vrouwen die een borstreconstructie nodig hebben na borstkanker.

We merken dat zij zich vaak breed verdiepen in het materiaal dat in hun lichaam komt. Wat deze vrouwen graag willen, zijn borsten die er natuurlijk uitzien en veilig zijn. Er komt ongemerkt heel veel emotie bij kijken. Ook dat moet helemaal goed zitten en hoort onlosmakelijk bij het keuzeproces.”

Monobloc® Hydrogel-CMC

Monobloc® Hydrogel-CMC verschilt qua vulling van de met siliconen gevulde implantaten. Bij de Monobloc® Hydrogel-CMC bestaat deze uit een biologisch volledig afbreekbare gel. Hiervan is 96,3 procent een fysiologische zoutwateroplossing met lichamelijke eigenschappen. De andere 3,7 procent is CarboxyMethylCellulose (CMC).

Deze CMC wordt als verdikkingsmiddel aan de zoutoplossing toegevoegd om de vulling viscositeit te geven. Hierdoor krijgen de implantaten een consistentie die te vergelijken is met echt borstweefsel. Doordat de hydrogel door zwaartekracht zijn weg naar beneden zoekt, neemt dit ronde implantaat vanzelf een mooie druppelvorm aan. Ook de lichaamstemperatuur wordt overgenomen en beweegt het implan-taat soepel mee als iemand gaat liggen.

Monobloc® Hydrogel-CMC is ook uitermate geschikt voor vrouwen die een borstreconstructie ondergaan waarbij een borst behouden blijft. De natuurlijkheid van het biologische implantaat zorgt voor symmetrie met de eigen borst, die veelal al wat geleefd is.

Unieke eigenschappen

Bijzonder is dat Monobloc® Hydrogel-CMC een signaalfunctie afgeeft, mocht deze onverhoopt stuk gaan. Vinke: “Wanneer het implantaat scheurt, trekt de cellulose vocht uit het lichaam aan. De getroffen borst zal iets opzwellen en na enige tijd op een nagenoeg pijn- en schadeloze manier leeglopen. Dit is het signaal dat het implantaat defect is.”

De materialen in het implantaat zijn biocompatibel en biologisch afbreekbaar, waardoor deze volledig verteerd worden en de lekkage niet schadelijk is voor de gezondheid. Monobloc® Hydrogel-CMC geeft dus zelf aan wanneer er iets aan de hand is. Preventief vervangen of controles zijn daarom overbodig, waardoor het langer dan tien jaar kan blijven zitten.

Vervangen of wisselen is relatief eenvoudig. De omhulling groeit niet vast aan het omliggende kapsel. Door de minimale kans op kapselcontractie bij de Monobloc® Hydrogel-CMC blijft souplesse en zachtheid behouden. “Jarenlange follow-up en praktijkervaringen laten zien dat de kapsels die zich rondom een Monobloc® Hydrogel-CMC vormen vliesdun blijven waardoor de borsten soepel en zacht blijven. Het aantal kapselcontracties over de laatste twintig jaar is 0,03 procent, wanneer deze als eerste werd geplaatst.”

Blauw

De Monobloc® Hydrogel-CMC heeft een duidelijke maatvoering. Er zijn twee profielen, waarvan de high profile als standaard wordt gebruikt. Qua rimpeling gedraagt het zich niet anders dan siliconen gevulde implantaten. Erg herkenbaar is de blauwe kleur. Hiermee onderscheidt het zich van een volledig zoutwaterimplantaat. Tevens heeft het een nuttige controlefunctie voor het bacterievrij produceren.

Kijk voor meer informatie op www.contourion.nl of bel +31 (0)45-5410034. Mail vragen naar: info@contourion.nl

Gerelateerde artikelen

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.