Na de overgang lopen vrouwen die overmatig drinken vier keer meer risico op spierverlies. Dat is de waarschuwing uit een nieuw onderzoek van Yonsei University College of Medicine.

Onderzoek naar spierverlies en alcoholconsumptie

Voor het onderzoek werden er bijna 2400 vrouwen onderzocht die de overgang gepasseerd waren. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 62 en 8 procent leed al aan spierverlies. Dit was viermaal zo erg bij de overmatige dan de gematigde drinkers.

Overmatig drinken werd gedefinieerd als frequente en aanzienlijke alcoholconsumptie met een gebrek aan controle. De vrouwen in deze risicogroep rookten ook vaker en hadden een hogere bloeddruk en cholesterolniveau. Daarnaast waren ze aanzienlijk jonger.

Ouder worden en sarcopenie

Zowel ouder worden als de menopauze kunnen leiden tot verlies van spiermassa en kracht, een aandoening die sarcopenie genoemd wordt. Dit begint meestal rond de middelbare leeftijd, en neemt per decennium toe met zes procent. Op tachtigjarige leeftijd is er vaak slechts driekwart van de spiermassa over die men op middelbare leeftijd heeft.

Spierverlies heeft invloed op de balans, beweegvaardigheid en het vermogen om dagelijkse activiteiten te verrichten. Het is dus belangrijk om onderzoek te doen naar deze aandoening, aangezien er geschat wordt dat het totale aantal zestigplussers in 2030 met 56 procent gegroeid zal zijn.

Het verminderen van alcoholconsumptie

“Met deze studie in het achterhoofd en andere onderzoeken die suggereren dat zelfs één glas alcohol het risico op borstkanker kan verhogen, is het verstandig om na de overgang minder te drinken,” zegt dr. JoAnn Pinkerton van The North American Menopause Society.

Het onderzoek is gepubliceerd in Menopause.