De oorzaak voor jouw gewichtstoename ligt mogelijk niet aan jezelf of de stress die je ervaart, maar aan je gestreste partner. Een team van wetenschappers van de University of Michigan Institute for Social Research suggereert dit in een publicatie in het tijdschrift Journals of Gerontology: Social Sciences.

Onderzoeker Birditt en collega’s zeggen dat ook de kwaliteit van het huwelijk een belangrijke rol speelt bij het aankomen in gewicht van één van de twee partners.

De onderzoeksopzet

Meer dan 2000 getrouwden met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar namen deel aan het onderzoek. Gemiddeld waren ze 34 jaar getrouwd, met uitschieters naar 50 jaar getrouwd. Ze werden over een periode van 4 jaar gevolgd door de onderzoekers. In het onderzoek keken de wetenschappers naar: de mate van (chronische) stress die iemand had, de buikomvang en de kwaliteit van het huwelijk. Stress werd gedefinieerd aan de hand van factoren als financiële problemen, werkdruk en langdurige zorg voor naasten.

Buikomvang in relatie tot mate van stress

Ongeveer 60% van de getrouwden had in het begin van de studie een ongezonde buikomvang. Zo’n 59% van de mannen en 64% van de vrouwen. Na de periode van 4 jaar bleek circa 9% een toename in buikomvang te hebben van 10%. In lengtemaat was dit 10 cm of meer. Voor vrouwen gold dat de kans op een toename in buikomvang ruim anderhalf keer was, als hun partner aangaf stress te hebben en de kwaliteit van het huwelijk als minder beschouwde. Bij mannen was de kans ruim twee keer zo groot, als hun vrouw stress had, maar geen klachten had over het huwelijk.

De buikomvang is een belangrijke indicator voor overmatig buikvet en het risico op verschillende aandoeningen (o.a. diabetes, hartziekten). Een gezonde buikomvang is:

  • bij vrouwen minder dan 80 cm
  • bij mannen minder dan 94 cm

Stressvermindering samen aanpakken

De resultaten zijn interessant te noemen omdat normaal een persoons eigen mate van stress gelinkt wordt aan gewichtstoename. Het patroon van het weg eten van de stressgevoelens die iemand ervaart om zich beter te voelen, zou dus ook een rol kunnen spelen als deze persoon ziet dat de partner kampt met stress.

Ondanks de resultaten kan de werkelijke reden voor toename in buikomvang niet direct worden toegeschreven aan de mate van stress. Toch zegt Birditt hierover dat in pogingen tot het verminderen van stress, een gezamenlijke aanpak de voorkeur zou moeten hebben boven een individuele. “Als je partner stress ervaart kijk dan hoe je dit als koppel kunt verhelpen”, zegt ze.

Bron: Journals of Gerontology: Social Sciences