Haar bekken was altijd al een zwak punt. Maar toen de 40-jarige Gudy van Veen uit Haarlem hevige buikpijnklachten kreeg, ging ze toch naar de huisarts. Was het een verzakking? Of was ze daar te jong voor? Een medische molen volgde, die tot haar verbazing eindigde bij een bekkenfysiotherapeut.

Bekken altijd al een ‘probleemgebied’

Begin dit jaar verloor Gudy tijdens het sporten steeds vaker ineens wat urine. “Ik was aan het touwtjespringen toen het voor het eerst gebeurde. Naar de wc gaan hielp niet, want daarna gebeurde het weer. Ik kon wel zes keer naar het toilet, maar nog was mijn blaas niet leeg.” Ook had ze last van hevige buikpijn. Als het maar geen schimmelinfectie is, dacht ze – daar was ze namelijk altijd al gevoelig voor geweest. Haar bekken was sowieso een ‘probleemgebied’: als peuter had Gudy een spreidbroek vanwege een heupafwijking en tijdens haar twee zwangerschappen kreeg ze last van bekkeninstabiliteit.

Van vervelend urineverlies tot onverklaarbare buikpijn

De huisarts verwees haar door naar de gynaecoloog. Diverse onderzoeken volgden. Ze bleek een schimmel-infectie te hebben. Maar dat was niet de enige oorzaak: na behandeling daarvan hielden haar klachten niet op. Ze vermoedde een verzakking, maar tegelijkertijd dacht ze: daar ben ik te jong voor. De artsen verschilden daarover van mening, iets dat Gudy onzeker maakte. De onverklaarbare buikpijn en het vervelende urineverlies bezorgden haar onrust, schaamte en angst dat het iets ernstigs zou zijn. Ze kreeg stemmingswisselingen en had moeite zich te concentreren op haar werk. “Het lastige van die klachten is dat je er geen controle over hebt, ze overvallen je. En ze tasten je aan in je vrouwelijkheid – heel ongemakkelijk. Het gekke is: je hele systeem wordt ontregeld als je je zorgen maakt om jezelf. Alsof je brein even op non-actief staat.”

Klachten te verhelpen door bekkenfysiotherapie

Touwtjespringen kon niet meer en Gudy moest altijd inlegkruisjes bij zich hebben. Vijf maanden en vele onderzoeken later werd de oorzaak van de klachten eindelijk duidelijk: bekkenbodemproblemen en toch een kleine verzakking. Gudy kreeg een doorverwijzing naar een bekkenfysiotherapeut. Dit kan niet waar zijn, dacht ze. Na haar zwangerschappen had Gudy al zo veel geleerd over wat goed is voor het bekken, waar je op moet letten qua houding en tillen en hoe je die spieren sterker maakt, dat ze nooit had gedacht dat dáár het probleem zat. Opluchting was ze toen de bekkenfysiotherapeut zei dat ze van haar buikpijn af kon komen en met oefeningen verergering van de verzakking kon voorkomen. Maar Gudy was ook verbaasd: waarom weten niet meer vrouwen met zulke klachten dat bekkenfysiotherapie kan helpen?

‘De oeps-momentjes zijn verleden tijd’

Gudy weet nu hoe ze haar lage buikspieren moet aan- en ontspannen en heeft tips gekregen over toiletgedrag. Van buikpijn, obstipatie en urineverlies heeft ze geen last meer. “Dat ik nu zonder inleggertje over straat durf, is enorme winst. De ‘oeps-momentjes’ zijn verleden tijd.” Met haar verhaal wil ze andere vrouwen op het hart drukken: heb je bekkenbodemklachten, dan kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. “Praat erover, ga naar een bekkenfysiotherapeut. Je lijf is het waard.”