Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal hooikoorts

Op advies van de huisarts grasvelden mijden is niet wat je graag hoort als elfjarige jongen die het liefst de hele dag op het gras aan het voetballen is. Richard (28) heeft sinds zijn jeugd hooikoorts. In het hooikoortsseizoen is het altijd maar weer de vraag hoe hevig de klachten zullen zijn.

Wanneer had je de eerste hooikoortsverschijnselen?

“Ik had in de lente– en zomerperiode steeds last van een verstopte neus afgewisseld met een loopneus. Omdat dit erg leek op een gewone verkoudheid deed ik er eigenlijk niets mee. Pas toen ik steeds van die niesbuien had en last kreeg van een geïrriteerd gevoel in mijn keel en jeukende ogen werd het eigenlijk duidelijk dat het geen gewone griep was.”

Wanneer kwam je erachter dat het geen ‘gewone’ verkoudheid was?

“Op een gegeven moment werd ik helemaal gek van het constante genies en de irritatie aan mijn keel en ogen. En met name ’s avonds het moeizame ademen door een verstopte neus. Toen ben ik uiteindelijk met mijn moeder naar de huisarts gegaan. Nadat de huisarts had gevraagd wat mijn klachten waren en de binnenkant van mijn keel bekeken had werd het duidelijk dat het om hooikoorts ging. Deze werd blijkbaar veroorzaakt door een graspollenallergie en door een allergische reactie op pollen afkomstig van bomen.”

Welke medicijnen kreeg je tegen de hooikoorts?

“Via de huisarts kreeg ik pilletjes voorgeschreven tegen de allergische reactie van mijn lichaam op pollen. Deze moesten helpen tegen de jeukende ogen en geïrriteerde keel. Voor mijn verstopte neus moest ik een neusspray gebruiken. Verder moest ik proberen om zo min mogelijk op plekken te blijven waar veel gras en bomen liggen. Dat is iets wat je als elfjarige jongen die het liefst de hele dag op gras voetbalt liever niet hoort.”

Hoe was de werking van de medicijnen?

“Het innemen van de pilletjes en gebruik van de neusspray hielpen vrij goed gedurende de dag. Nadat ik een tabletje slikte had ik een periode dat ik veel moest niezen, maar dat is daarna veel minder. Vooral ’s avonds en soms ook overdag weer vrijer kunnen ademen was echt fijn. Bij mij was een nadeel van de medicatie wel dat ik suf werd. Vooral in de middag voelde ik me vermoeid terwijl ik geen slaap of energie tekort kwam.”

Zorgt de hooikoorts voor belemmeringen in je dagelijkse leven?

“Hooikoorts is echt seizoensgebonden dus van het voorjaar tot het einde van het zomer heb ik er last van. Wat het voor mij met name lastig maakte was dat ik geen goede weerstand had waardoor ik eigenlijk het hele jaar door rondliep met hooikoorts of een gewone verkoudheid. Vooral wanneer ik op openbare plekken kom met veel mensen erger ik me er aan als ik moet niezen of zo’n snuivend geluid maak wanneer mijn neus loopt.”

Hoe staat je kwaliteit van leven er nu voor?

In de afgelopen jaren heb ik steeds minder last van hooikoorts gehad. Volgens mijn huidige huisarts zou ik er uiteindelijk helemaal van af moeten komen. Wanneer ik er precies vanaf zou zijn is niet te zeggen omdat het per persoon erg verschilt. Dit jaar hebben wij hooikoortspatiënten wel de pech dat er sinds lange tijd een hoge concentratie van pollen in de lucht zit. Dit jaar heb ik dan ook voor het eerst weer heel erg last gehad van hooikoortsaanvallen.

De naam van de geïnterviewde is op verzoek gefingeerd.

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.