Richard Gruter is een fanatiek voetballer. Maar eind vorig jaar leverde een onvoorziene beweging tijdens een training hem een hevige blessure op. “Ik sprong en wilde op één been landen, maar ik zakte door mijn knie en voelde direct dat het fout was”, kijkt hij terug. Vijf weken na de training werd er een succesvolle knieoperatie uitgevoerd.

Blessure aan de meniscus en voorste kruisband

“Mijn knie voelde alsof je iets in een stenen kommetje maalt, een knarsend gevoel.” Richard werd door zijn teamgenoten naar de kant geholpen en voorzien van een drukverband. Na een nacht met pijnstillers bleek hij de volgende dag toch nog flink last te hebben. Op de spoedeisende eerste hulp in het ziekenhuis werd gedacht aan een hamstringblessure, die binnen drie weken over moest gaan.

Op aanraden van een kennis kwam hij dezelfde week toch nog in een zelfstandige kliniek voor bewegingsklachten terecht. Binnen enkele dagen werd daar een MRI gemaakt, een week later gevolgd door de uitslag. Richards meniscus bleek gerafeld en ingescheurd en de voorste kruisband finaal afgescheurd. Bovendien had hij een botkneuzing. “Ik wilde snel duidelijkheid en die kreeg ik.”

De knieoperatie van Richard

Omdat Richard aardig op de knie kon staan en lopen, werd besloten eerst de bovenbeenspieren aan te sterken, om herstel na de knieoperatie te versnellen. Door de sterkere spieren ging het lopen ook beter, maar de beweging in de knie bleef beperkt: strekken en buigen was geen pretje.

Na zes weken training werd hij geopereerd via een kijkoperatie. “De schade aan de meniscus bleek groter, zodat de operatie ook wat langer duurde dan gepland. En ik moest een nachtje blijven, omdat ik ‘s avonds geopereerd werd.” Richard kreeg instructies over hoe te lopen met krukken en het gebruik van pijnstillers. De eerste tijd na de operatie kreeg hij begeleiding van een fysiotherapeut.

Een half jaar na de blessure

Richard staat na 6 maanden weer op het trainingsveld. “Ik mag nog niet alles doen, maar ik hoop zo spoedig mogelijk binnen de lijnen te staan. Het was mooi dat de diagnose snel en goed gesteld werd en dat ik snel geholpen werd: ik wist waar ik aan toe was. Er werd ook goed geholpen met de medicijnen en de begeleiding was prima.”

De naam van de geïnterviewde is op verzoek gefingeerd.

Wat is jouw ervaring met een knieoperatie?
Plaats hieronder een reactie!