Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal MS: beweging blijft belangrijk

Een aantal jaren geleden was David Boer een fanatiek badmintonner en behoorde hij tot de besten van zijn club. In september 2006 zag hij tijdens een badmintonwedstrijd een makkelijke slag aankomen. Hij liep erheen, maar miste toch. Toen is het balletje gaan rollen en wist hij dat er iets mis was. “Ik kwam gewoon niet in de buurt van die shuttle!”

Vaststelling van Davids MS

Eerst dacht hij nog dat het door drukte op het werk kwam en ging hij vroeger naar bed. Maar toen het bleef, is hij naar de huisarts gegaan. Die dacht aan MS en stuurde hem, om dat uit te sluiten, naar de neuroloog. In maart 2007 werd duidelijk dat Boer toch MS had. “Misschien raar om te zeggen, maar eigenlijk was ik blij dat ik wist wat ik had. Die onzekerheid! Ik sportte nog wel, maar deed geen wedstrijden meer.” Zijn zicht werd ook minder.

De effecten van medicatie

David had wel van de ziekte gehoord en wist dat er medicatie voor was. Hij wilde zijn blik alleen maar op vooruitgang zetten en begon aan eerstegraads medicatie. Die onderdrukt de lichte MS-aanvallen, schubs genaamd. De eerste bijwerking was het stijgen van de leverwaarde en daarom ging hij over op een andere eerstegraads medicatie. Maar die schoot tekort in de werking. “Ik heb die een jaar of twee gebruikt en had zo’n drie aanvallen per jaar. Die zorgden ook voor achteruitgang van m’n lichaam.”

Toen adviseerde de neuroloog hem over te stappen op een tweedegraads medicatie en naar een MS-Centrum te gaan. De tweedegraads medicatie slaat goed aan. Die medicatie krijgt hij eens in de vier weken in het ziekenhuis toegediend via een infuus.

Het belang van beweging en een positieve instelling

Hij sport, maar doet niet mee aan wedstrijden. “Het is belangrijk je lichaam te prikkelen en in beweging te houden, zonder over de schreef te gaan. De dag erna ben ik wel moe, maar ook fit.” De toekomst ziet David positief in. Bij iedere stap of actie die hij onderneemt, merkt hij dat hij MS heeft. “Maar als je je lichaam in beweging houdt, houdt je lichaam jou óók in beweging. Natuurlijk heb ik een ander ritme en niveau dan voorheen, maar ik wil van het leven genieten.”

David laat graag aan de buitenwereld zien hoe hij met MS leeft, hij maakt er geen geheim van. Niet dat het meteen ter sprake komt, alleen als het nodig is. Hij geniet en kijkt vooral naar wat hij wél kan. “Als ik mezelf vergelijk met andere MS-patiënten, merk ik dat ik een bijzonder positief ingesteld persoon ben. Natuurlijk heeft iedereen z’n unieke ziekteverloop, maar je lichaam proberen fit te houden is iets dat je op je eigen niveau kunt doen. Ik probeer altijd positiviteit op anderen over te brengen.”

Wat is jouw ervaring met MS?

Gerelateerde artikelen

“Leven met multiple sclerose (MS) is elke dag een verrassing”, omschrijft Nadia (39) haar ziektebeeld. Ze is acht jaar geleden gediagnosticeerd met de chronische ziekte en heeft sindsdien de nodige…

Iedere patiënt met multiple sclerose (MS) is anders. Waar de een goed reageert op een bepaalde therapie, doet die behandeling niets voor iemand met een schijnbaar zelfde ziekteverloop. “Dat is…

Over multiple sclerose (MS) is veel informatie te vinden. Maar wat is betrouwbaar en actueel? Nicole Donal (33) probeerde na het krijgen van de diagnose MS antwoord te vinden op…

Er bestaat een verband tussen gezondheidsgewoonten binnen het sociale netwerk van een patiënt en het niveau van neurologische handicap van die persoon. Dit toont nieuw onderzoek van het Brigham and…

Ontstekingshaarden in de hersenen van mensen met multiple sclerose (MS) zijn laat in het ziektebeloop veel actiever dan werd gedacht. Dit concludeert een team van hersenwetenschappers onder leiding van Inge…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.