Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal overgewicht

Zolang hij zich kan herinneren heeft Richard Versteeg last van overgewicht. Hij is niet de enige in de familie. “We zijn allemaal geen kleintjes”, vertelt hij. “Waarschijnlijk hebben wij er aanleg voor, maar in mijn geval heeft het ook absoluut te maken met mijn levensstijl. Ik houd van lekker eten en ik beweeg te weinig.”

Dagelijks ondervindt Richard hinder van zijn zwaarlijvigheid. Zo is hij snel moe en als hij even de trap oploopt, is hij meteen buiten adem. Ook heeft hij last van zijn benen en enkels (“Ik denk dat het wat sneller slijt allemaal”). Bovendien heeft hij diabetes type II. Vier keer per dag moet hij insuline spuiten en gebruikt hij medicijnen.

Obesitas in Nederland

Richard is niet de enige Nederlander met overgewicht. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) liet in 2009 en 2010 het grootschalige onderzoek ‘Nederland de Maat Genomen’ uitvoeren. Daaruit bleek dat in Nederland 60 procent van de mannen tussen de 30 en 70 jaar te zwaar is. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is 44 procent te zwaar.

Risicofactoren bij overgewicht

Overgewicht gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Dat zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Eerder onderzoek van het RIVM, waarbij tien jaar lang 20.000 mannen en vrouwen werden gevolgd, wees uit dat de helft van alle dodelijke hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht ook daadwerkelijk is toe te schrijven aan dit overgewicht.

De impact op Richards hart

Bij mensen met ernstig overgewicht blijkt de kans op dodelijke hart- en vaatziekten bovendien vier keer groter dan bij mensen met een gezond gewicht. Ook Richard merkt dat zijn overgewicht gevolgen heeft voor zijn hart: hij heeft dagelijks last van hartritmestoornissen waarvoor hij medicijnen, zogenaamde bètablokkers, gebruikt. Serieuze hart- en vaatklachten heeft Richard gelukkig nog niet. Omdat hij diabetespatiënt is, wordt zijn gezondheid ieder jaar grondig gecontroleerd in een diabeteszorgcentrum.

Hartproblemen in de familie

Toch is Richard er de laatste tijd niet helemaal gerust op. “Je weet nooit wat er sluimert”, stelt hij. “Zeker nu ik in een gevaarlijke leeftijd zit en in mijn familie veel hartproblemen voorkomen, begin ik me zorgen te maken. Mijn moeder is zwaar hartpatiënt: ze heeft één nieuwe hartklep en de tweede staat ook op het punt te worden vervangen. En mijn vader is op 56-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Veel te jong natuurlijk. Ik wil niet hetzelfde meemaken, ik wil graag mijn kinderen zien opgroeien. Vandaar dat ik anderhalve maand geleden heb besloten serieus werk te gaan maken van het afvallen.”

Serieus plan om af te vallen

“Ik heb al eerder pogingen gedaan, maar dit keer is echt de knop om gegaan.” Behalve door anders te eten is Richard ook van plan om meer te gaan bewegen. Daar wacht hij echter nog even mee. “Ik wil eerst nog wat meer afvallen”, stelt hij. “Ik heb totaal geen conditie – hoewel het voorheen nog erger is geweest – en ik ben bang dat ik door de inspanning last van mijn hart krijg. Maar de plannen zijn er al wel; over een tijdje ga ik lid worden van een sportschool, waar ik een paar maal per week heen hoop te gaan.”

Richard Versteeg is niet de echte naam van de geïnterviewde.

Wat is jouw ervaring met overgewicht?

Gerelateerde artikelen

Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Deze behandelingen komen vaker voor bij lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuw samengestelde cijfers over de kenmerken van personen die…

Slaapproblemen hangen samen met een hoger lichaamsvetpercentage. Maar geheel tegen de verwachting in, is het verband niet specifiek te herleiden tot het hoger en schadelijke vetpercentage in het buikgebied. Dat…

Aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt. Dit blijkt uit Engels onderzoek waar Ellen van Jaarsveld van het Radboudumc aan meewerkte.…

Obesitas staat bekend als een risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Een studie toont aan dat ook het omgekeerde waar is: astmapatiënten worden vaker zwaarlijvig. Het nieuwe onderzoek werd gepresenteerd…

Bij de meeste mensen met ernstige obesitas is er geen duidelijke genetische oorzaak te vinden. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van Mieke van Haelst van het Amsterdam UMC. Toch…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.