Sommige borstkankermedicijnen kunnen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Voorbeelden zijn gewrichtspijn, spierpijn en een stijf gevoel. Onderzoekers van the Columbia University Medical Center veronderstellen echter een oplossing te hebben gevonden. Acupunctuur zou helpen om de bijwerkingen te verminderen.

Pijn door medicatie
Voor de studie volgden de onderzoekers 226 vrouwen met borstkanker. Allen zaten zij in de vroege fase van de ziekte en gebruikten zogenoemde aromataseremmers. Deze medicijnen worden vaak gebruikt om vrouwen met oestrogeengevoelige borsttumoren te behandelen, maar kunnen nadelige bijwerkingen met zich meebrengen.

Veel patiënten lijden in zo’n mate aan hun klachten dat het ertoe kan leiden dat ze tijdelijk of definitief met de behandeling stoppen. De meest voorkomende symptomen zijn gewrichtspijn en een stijf gevoel. De wetenschappers wilden bekijken in hoeverre acupunctuur verlichting zou kunnen bieden.

‘Echte’ en ‘neppe’ acupunctuur

Tijdens het onderzoek ontvingen 110 deelnemers ‘echte’ acupunctuur, 59 kregen ‘neppe acupunctuur’ – waarbij de naalden in irrelevante delen van het lichaam werden gestoken – en 57 werden op een wachtlijst geplaatst. De sessies vonden twee keer per week plaats en liepen 1,5 maand door. Dit werd opgevolgd door wekelijkse afspraken.

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de patiënten in de ‘echte’ acupunctuurgroep een lagere pijnscore rapporteerden dan degenen in de ‘neppe’ acupunctuurgroep of wachtlijst.

Acupunctuur, win-win

De wetenschappers concluderen dat de resultaten van hun studie een potentiële win-winsituatie voor borstkankerpatiënten kan betekenen. Acupunctuur bestaat immers al duizenden jaren en er zijn nog nauwelijks nadelen van bekend. Als zo’n simpele therapie de symptomen bij patiënten kan verlichten, zullen meer vrouwen hun behandeling afmaken. Dit heeft betere uitkomsten tot gevolg.

Het team benadrukt echter dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of dit daadwerkelijk het geval zou zijn. In de tussentijd adviseren ze gezondheidsexperts om de mogelijkheid van acupunctuur met hun patiënten te bespreken.