Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers! Onderzoekers van the University of the Incarnate Word Rosenberg School of Optometry veronderstellen namelijk dat de consumptie van pure chocolade ons zicht kan verbeteren. De studie is onlangs verschenen in JAMA Ophthalmology.

Pure en melkchocolade

Voor hun studie bekeken de wetenschappers het effect van pure chocolade bij 30 gezonde volwassenen die gemiddeld 26 jaar oud waren. Geen van hen had ooit te maken gehad met een oogziekte.

Eerst werden alle deelnemers gevraagd om een kleine pure chocoladereep met daarin 316,3 milligram flavonoïden te eten. Dit zijn de antioxidanten in cacao die potentieel positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. Vervolgens moesten zij twee uur later een oogtest doen.

Op een ander moment kregen zij een melkchocoladereep, met slechts 40 milligram flavonoïden. Hierna volgde weer een ooganalyse.

Pure chocolade en zicht

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers beter scoorden in het geval zij pure chocolade hadden gegeten. Niet alleen konden zij kleine en grote letters beter onderscheiden, ook bleken zij helderder te zien.

De onderzoekers concluderen dat hoewel er sprake lijkt te zijn van een duidelijk verband, het niet duidelijk is of deze ook voor de langere termijn opgaat. Er is dan ook meer onderzoek nodig om het effect van pure chocolade te verhelderen.